Budi dio naše mreže

U Međugorju se održava 22. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove. Počela je 8. studenog 2023. prijavom sudionika kojih je oko 200 iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čilea, Argentine, Kolumbije, Španjolske, Švicarske, Njemačke SAD-a, Nizozemske, Slovačke, Češke, Italije, Latvije, Mađarske, Poljske i Ukrajine.

/ mk

Potom su sudjelovali na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, gdje je svetu misu, uz koncelebraciju 26 svećenika, predslavio don Mihovil Kurkut, direktor nakladničke kuće Salesiana kojoj je uže područje interesa odgoj i evangelizacija, a trenutno je voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci, donosi Radio Mir Međugorje.

Na početku svoje propovijedi pozvao je da ”otvorimo svoje srce kako bi Gospodin mogao naći mjesta u našem životu, u našoj nutrini, ali i u našim mislima kako bi onda dopro i do naših djela”.

Osvrćući se na misna čitanja kazao je kako moramo ljubiti. To je jedino što Bog od nas traži – da budemo u ljubavi, da ljubimo, da budemo kao Bog, onaj koji uvijek na prvo mjesto u svakom trenutku stavlja ljubav.

”Nema drugog zakona, nema drugog obreda. Nema nečega što ti moraš učiniti za Njega. Ne trebaš biti dobar, ne trebaš se puno moliti, ne trebaš plaćati mise, ne trebaš se puno žrtvovati. To Bog od tebe ne traži. Bog traži samo da drugima budeš ljubav, da sebe drugima daš, a to je puno više od plaćanja mise, to je puno više od naših malih žrtvica, to je puno više od naših obreda. Biti uvijek i u svakom trenutku – tamo gdje te Bog stavio – u toj obitelji, u toj zemlji, u toj zajednici, u toj bolesti, u tom ludilu od svijeta… da tu budeš ljubav, jer ljubav je ispunjenje svakog zakona, a to kaže i sveti Pavao, farizej, Židov, koji je zakone dobro poznavao”, kazao je don Mihovil Kurkut, a osvrćući se i na evanđeoski ulomak u kojem za Isusom putuje silno mnoštvo, upitao je kakvu sliku Boga nosimo u svojoj glavi i u svome srcu… Kazao je kako ići za Isusom nije ‘med i mlijeko’, jer ”Isus neće riješiti tvoje probleme i često neće ispuniti želje tvoga srca”.

Bog traži samo da drugima budeš ljubav, da sebe drugima daš, a to je puno više od plaćanja mise, to je puno više od naših malih žrtvica, to je puno više od naših obreda.

”Naš Bog nije jukebox. Naš Bog ne rješava ono što nas tlači i muči. Naš Bog te poziva da ideš za Njim, da ideš s Njim i zato govori večeras tako teške riječi, među najtežim, u evanđelju, koje mogu i nas danas sablazniti: ‘Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!’ Isus kaže mrzi, bibličari bi rekli nije on to tako mislio, Židovi nemaju riječ mrziti. Nije bitno što je tada rekao, ono što mene zanima je što Isus, naš živi Bog danas, ovdje govori meni? Ne možeš ići za Bogom, a imati druge bogove. Ne možeš graditi svoj život, ako ti je temelj klimav, ako nije stabilan, ako ti temelj nije sam Bog”, kazao je don Mihovil Kurkut dodajući kako nam je prečesto temelj zadovoljstvo, uspjeh, osjećaj, želja za prihvaćenošću, želja za ispunjenjem, ali ne Bog.

Ne možeš ići za Bogom, a imati druge bogove.

”Prečesto imamo male bogove”, kazao je don Mihovil Kurkut i prenio Isusovu poruku koja glasi: ”Ako nisi spreman uzeti svoj križ, nemoj ići za mnom!”

Napomenuo je još jednom kako nas Bog poziva da ne stavljamo sebe na prvo mjesto ako želimo dobro svome životu, nego da nađemo vremena za drugoga.

”Dođi i nahrani nas! Dođi i povedi nas! Dođi i nauči nas da samo Tebi vjerujemo. Ne našim pogledima, mislima, osjećajima ili slabostima. Hvala Ti Gospodine što si tako velik. Hvala Ti Gospodine što si živ među nama. Hvala Ti što si nam dao svoju majku, koja je i naša majka i koja u svakom trenutku pazi na svako svoje dijete. Pomozi nam Gospodine da nikada ne posumnjamo u Tvoju ljubav i da nikada ispred Tvoje ljubavi ne stavljamo ništa”, zaključio je don Mihovil Kurkut, a duhovna obnova za bračne parove u Međugorju traje do 11. studenog. Uz predavanja, sudjelovanje na večernjem molitvenom programu, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, sudionici će moliti i na Križevcu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja