Budi dio naše mreže

U Hrvatskoj Udruga Betlehem ima nekoliko kuća gdje se nalaze trudnice, samohrane majke i djeca koja su odbačena od društva i obitelji. U Sisku se nalazi Kuća života Emanuel. Voditelj Udruge Betlehem u Sisku Zoran Briševac je za Hrvatsku katoličku mrežu govorio o štićenicima u kući i stanju nakon razornog potresa na Banovini.

/ Ante Novak i Marija Pandžić

Briševac se prisjetio kako je počeo djelovati u Udruzi Betlehem.

“Bivša voditeljica Udruge Betlehem angažirala je zbor molitvene zajednice ‘Srca Isusova’ u kojem pjeva moja supruga i tako smo se sprijateljili. Potom je predložila da bi ona uzela pauzu od svojih aktivnosti te me zamolila da ja tu uskočim. Dugo sam se nećkao oko preuzimanja obveza, ali sam pristao doći u Sisak i biti voditelj Udruge Betlehem.”

Zoran Briševac

Govoreći o razornom potresu koji je pogodio Banovinu krajem prosinca, Zoran Briševac naglasio je kako nitko od štićenika nije bio ozlijeđen.

“Sama kuća zadobila je male pukotine. Dimnjak se malo urušio pa smo ga srušili. Dobra je stvar što ga nismo koristili za grijanje pa smo nastavili s grijanjem u kući.”

Prema riječima voditelja Udruge Betlehem u Sisku Zorana Briševca, majke u kući u pravilu ostaju do trenutka kad dijete navrši godinu dana.

“To se može i produžiti, ali u tom periodu pokušavamo ih pripremiti za samostalan život. Trudimo im se pomoći smještaj i posao, a kad se i to dogodi pokušavamo im materijalno pomoći koliko god možemo.”

Kako je objasnio Briševac, neke majke su se snašle, a neke baš i ne.

“Svakako sretan sam kad vidim da su majke krenule novim putem. Srce je onda do neba.”

Poručio je kako su još uvijek mnogi pod stresom i u strahu od novih potresa, ali vjeruje kako će s vremenom sve postati bolje.

Udruga Betlehem Sisak nastala je kao podružnica Udruge Betlehem koju je 2002. godine u Karlovcu osnovao pater Marko Kornelije Glogović. Podružnica u Sisku postoji od 2013. tijekom kojih je u svome apostolatu i predanome radu uz pomoć Gospodina te veliku podršku Sisačke biskupije otvorila prvotno Kuću maloga Isusa, a sada se ondje već više od vije godine nalazi i Kuća Emanuel.

Zoran Briševac

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja