Budi dio naše mreže

Hrvatski prostor čuva velik broj lokaliteta koji nose naziv sv. Martina, a također i velik broj svetišta posvećenih sv. Martinu biskupu. Godine 2005. pokrenut je europski projekt o očuvanju univerzalne europske kulturne baštine sv. Martina s idejom povezivanja mjesta i krajeva diljem Europe kroz otvaranja kulturnih martinskih itinerera koji bi povezivali Europljane preko zajedničkih kulturnih martinskih materijalnih i nematerijalnih dobara.

/ dz

Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa (Centre culturel européen Saint Martin de Tours), koji djeluje u Francuskoj osnovan je sa svrhom da brine za očuvanje i bolje prezentiranje francuske martinske baštine i otvara nacionalne kulturne događaje u Francuskoj, prenosi Goran Damjanić iz Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. Rad Centra potvrdilo je Vijeće Europe iz Strasbourga i Europski centar kulturnih itinerera iz Luksemburga.

U Hrvatskoj je Udruga Baština sv. Martina  registrirana 2006. godine, a od 2009. (prema napucima Centra iz Toursa) preimenovana u Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, koji se kontinuirano razvija.  Jedan od programa Kulturnog centra je i postavljanje ploče “Stopama sv. Martina”  čiji je cilj upoznati se s krajevima i mjestima koji su izravno povezani s putevima koje je prohodao sv. Martin.

“Stopa sv. Martina” jedinstvena je poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje, “Stopa sv. Martina” promiče zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva. “Stopu sv. Martina” oblikovao je suvremeni francuski kipar Michel Audiard 2003. godine.

Martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a “Stopom sv. Martina” ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe. U Hrvatskoj su 44 crkve posvećene ovom francuskom svecu, a Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba od 2007. godine do danas u Hrvatskoj je 22 mjesta priključio velikom putu “Via Sancti Martini”; 2007. Dugo Selo, 2008. Virje, 2010. Donje Selo na Šolti, 2011. Sumartin na Braču, 2011. Tar Vabriga u Istri, 2012. Velika Trnovitica, 2013. Vranjic, 2014. Lovčić, 2014. Ščitarjevo, 2015. Martijanec, 2015. Ližnjan, 2015. Mali Lošinj, 2016. Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice, 2017. Donja Voća i Svinjarevci, 2018. Beli Manastir, Lovčić i Breznički Hum,  2019. Župa Gospe od Zdravlja iz Podstrane u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Na području Vukovarsko-srijemske županije je 2017.godine postavljena ploča “Stopa sv. Martina” u naselju Svinjarevci, u Općini Bogdanovci, a predviđeno je i postavljanje ploče u Privlaci i Bošnjacima. Stoga će se, povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije, i blagdana sv. Martina, biskupa, sutra  11. studenog 2020.godine, svečano otkriti ploča “Stope sv.Martina” i to prema sljedećem programu: u 13:00 sati Privlaka, u dvorištu crkve sv. Martina (nova crkva) i u 14:00 sati u mjestu Bošnjaci, u dvorištu crkve sv. Martina te se tako upisati na ovu veliku martinsku europsku kartu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja