Budi dio naše mreže

U okviru Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, čiji je cilj promoviranje europskoga kulturnog identiteta u njegovu jedinstvu i raznolikosti, razvija se već više od deset godina europski kulturni projekt pod nazivom “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”.

/ Goran Damjanić/Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Vijeće Europe ga je u rujnu 2005. godine ocijenilo Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe i tom prigodom u Martinovu gradu Toursu inauguriralo Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa. Ovaj zanimljiv Martinski kulturni opus na specifičan način objedinjuje sve europske zemlje kroz koje je svetac nekoć prolazio, ali i one u čiju je kulturnu baštinu utkano njegovo lik i djelo.

Na smjernicama što bolje revalorizacije i promidžbe kulta i tradicije sv. Martina te čvršćega povezivanja lokalnih zajednica do danas su osnovani Kulturni centri sv. Martina u Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu, Sloveniji i Hrvatskoj (osnovan 2006. godine) te po dva u Francuskoj i čak tri u Italiji.

“Stopa sv. Martina” jedinstvena je poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje, “Stopa sv. Martina” promiče zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva. “Stopu sv. Martina” oblikovao je suvremeni francuski kipar Michel Audiard 2003. godine.

Martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a “Stopom sv. Martina” ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe. U Hrvatskoj su 44 crkve posvećene ovom francuskom svecu, a Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba od 2007. godine do danas u Hrvatskoj je 22 mjesta priključio velikom putu “Via Sancti Martini”; 2007. Dugo Selo, 2008. Virje, 2010. Donje Selo na Šolti, 2011. Sumartin na Braču, 2011. Tar Vabriga u Istri, 2012. Velika Trnovitica, 2013. Vranjic, 2014. Lovčić, 2014. Ščitarjevo, 2015. Martijanec, 2015. Ližnjan, 2015. Mali Lošinj, 2016. Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice, 2017. Donja Voća i Svinjarevci, 2018. Beli Manastir, Lovčić i Breznički Hum, te 2019. Podstrana u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji čija se Župa Gospe od Zdravlja upravo proteklog vikenda, u nedjelju 10. studenoga uoči blagdana sv. Martina, upisala na ovu veliku martinsku europsku kartu.

Svaka od tih župa otkrivanjem “Stope svetog Martina” postala je dio europske baštine, kao i kulturne hodočasničke martinjske putne karte, odnosno velikog puta “Via Sancti Martini”. 

Dijeljenje je glavna misao ovog velikog martinskog projekta. Jedinstvena je to poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom zbližava martinska mjesta, ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja