Budi dio naše mreže

Župa svetog Martina biskupa u sv. Martinu pod Okićem bila je u subotu, 14. listopada, domaćin trećeg po redu Oratorija pod geslom "Zaogrni plašt sv. Martina" u Samoborsko-okićkom dekanatu.

/ mk

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio domaći župnik vlč. Siniša Hegedušić uz koncelebraciju dekana samoborskog preč. Ivicu Cika, gvardijana franjevačkog samostana fra Željka Janjića i vlč. Josipa Čuliga, župnika Župe sv. Ivan Krstitelj iz Luga Samoborskog. U Oratoriju je sudjelovalo oko 60 djece iz dekanata.

Foto: Silvija Blažević

U svojoj propovijedi vlč. Siniša je sve okupljene upoznao sa sv. Martinom. Njegovo milosrdno davanje, ali i život ovog sveca dotakli su dječja srca, stoga su za ovu prigodu sašili plašt koji je sve dočekao na kipu sv. Martina kod oltara. Svako dijete primilo je blagoslov svećenika, a potom su procesijom oko oltara i kipa sv. Martina iskazali čašćenje ovom velikom svecu. Uslijedila procesija s plaštem kojeg su nosile dvije djevojčice prema školskom igralištu.

U Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u sv. Martinu održavale su se radionice izrade kaleža, pri čemu su djeca imala priliku naučiti o njegovoj važnosti u euharistiji, crtanja priča o sv. Martinu metodom kamišibaj te radionica crtanja na plaštu koji je za ovu prigodu sašila gđa Silvija Turk iz dječje Gradske knjižnice Samobor. Na igralištu djeca su uživala igrajući popularne igre poput graničara, nogometa i skakanja u vrećama. Nezaobilazan dio programa bio je ples za koji se pobrinuo animator Gabrijel Kobeščak.

Foto: Silvija Blažević

Pred kraj druženja stigli su vatrogasci DVD Galgovo, koji su djeci pokazali vatrogasne vježbe u kojima su se i sama djeca mogla okušati. Na samom kraju župnik Hegedušić zahvalio je prisutnima na sudjelovanju, članovima Udruge U duhu s Kristom i angažiranim župljanima na organizaciji ovog susreta te gradu Samoboru na pokroviteljstvu. Podijelivši završni blagoslov, djeca su mu uručila dar – oslikani plašt kojeg su djeca tijekom radionica imala priliku oslikati i ostaviti na njemu svoj trag za trajnu uspomenu.

Foto: Silvija Blažević

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja