Budi dio naše mreže

Vlč. Jordan Rovis, župnik Žminja, proslavio je u nedjelju 15. listopada u Pićnu, svojoj rodnoj župi, 50. obljetnicu svećeništva. Prigodnu homiliju o toj je je svečanosti izrekao preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa.

/ mk

Okupljenima se je prigodnim pozdravnim govorom obratio mjesni župnik vlč. Anton Kurelović. Podsjetio je da ove godine pićanska župna crkva, nekadašnja katedrala Pićanske biskupije, slavi 270. obljetnicu od proširenja te dobivanja današnjeg izgleda. Župnik je također sa zahvalnošću istaknuo redovito materijalno sudjelovanje vlč. Rovisa kada je god potrebno bilo što za župnu crkvu. Slavljeniku je uz prigodu pjesmu dječjega zbora predan buket cvijeća u znak dobrodošlice, čestitanja i dobrih želja.

Foto: Gordana Krizman

Slavljenik je u uvodnom obraćanju pozvao okupljene da zahvaljuju za dar svećeništva, za mnoga dobra, mnoga dobročinstva koja primamo iz Njegove dobrote, milosrđa i ljubavi. „Zahvaljujem Gospodinu za 50 godina revnosti i ustrajnosti u svećeničkom pozivu, služenju Bogu i ljudima.“

Preč. Zec se u homiliji posebno osvrnuo na ulogu svećenika istaknuvši kako autor poslanice Hebrejima govori o svećeniku, a prvo što o njemu kaže da je „uzet od naroda za narod“. On nosi sudbinu čovjeka i nakon što ga je biskup zaredio, nosi sudbinu slabih, umornih, jadnih, nedostatnih, grešnih, ali uvijek u pouzdanju Boga koji usavršava.

U tom se duhu kratko osvrnuo na životni put vlč. Jordana. Posebno je naglasio požrtvovnost i pobožnost njegovih roditelja. „Iz ovakvog obiteljskog korijena može niknuti svećeničko zvanje, jer obitelj je prvenstveno mjesto gdje se zvanje osjeti, gdje se ono rađa, gdje ga se nosi, gdje zrije i donosi plod.“ Na tom je tragu naglasio, kako je potrebno moliti, ali i stvarati klimu u župnoj zajednici i u obitelji da se mladi čovjek odluči za zvanje. Također je podsjetio, kako je vlč. Jordan imao dobre prijatelje u pičanskih župnicima.

Iz ovakvog obiteljskog korijena može niknuti svećeničko zvanje, jer obitelj je prvenstveno mjesto gdje se zvanje osjeti, gdje se ono rađa, gdje ga se nosi, gdje zrije i donosi plod.

“Dragi zlatomisniče, čestitajući Ti od srca ovaj zlatni jubilej. Tvojim roditeljima neka Gospodin podari život vječni, a Tebi dobro zdravlje, puno dobre volje za služenje u svećeništvu prema 60. obljetnici. Ostani tako miran, uporan, ustrajan, sistematičan kao što si cijeli život bio i sjeti se starog Siraha 35,16  ‘tko Bogu sliži svim srcem, bit će uslišan, jer njegove se molbe dižu do oblaka’, te ‘Tko se uzda u Gospodina, on je kao brdo Sion, ne pomiče se, ostaje dovijeka.’ (Psa 125). S pomoću Božjom naprijed na mnoga nam ljeta”,  zaključio je preč. Zec.

Čestitke i darovi

Nakon pričesti i himna „Tebe Boga hvalimo“, uslijedio je čestitarski trenutak. Prva je među  čestitarima bila Neva Gržinić koja je u ime župe Pićan izrazila nadu i želju da to slavlje zlatne mise bude poticaj mladima za svećenički poziv. U ime župe svečaru je darovan zlatni lančić s prigodnim privjeskom i umjetnička slika pićanske župne crkve, sa simbolima te zlatne mise i  geslom: “Dovijeka ti si svećenik po redu Melkisedekovu” (Ps 110,4).

U ime župe Žminj čestitke je izrekao Milan Galant te je svečaru zahvalio za „srdačnost, staloženost, marljivost, toplinu, mir i dobrotu, za sve mise koje ste služili, za propovjedi prožete ne samo tumačenjima Božje Riječi već i primjerima i citatima iz brojne literature koju posjedujete, te za sva djela kojima ste nas kroz 50 godina zadužili vjerno služeći Bogu, Crkvi i Božjem narodu kojem ste bili dodijeljeni kao župnik.“

Prof. Dubravka Lukšić, orguljašica iz obližnje Župe Tupljak svoje je obraćanje slavljeniku zaključila autorskim stihovima posvećenim svećeništvu i svećenicima.

Leonardo Marčac iz pićanske župe prisjetio se mlade mise vlč. Rovisa iz perspektive djeteta kako je on to tada doživio.

Dr sc. Elvis Orbanić iz Žminja je svečaru čestitao uručivši mu Apostolski blagoslov pape Franje, te je pročitao sadržaj istog.

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Zahvalno obraćanje slavljenika

U završnom obraćanju vlč. Rovis je citirao poznatu knjigu sv. pape Ivana Pavla II. pod naslovom „Dar i otajstvo“. „Čovjekov je život ‘hvala’ i ‘oprosti’. Iskrenim srcem zahvaljujem Bogu za dar i izabranje, za dar i milost svećeništva, za dar ustrajnosti i vjernosti“, rekao je slavljenik.

Čovjekov je život ‘hvala’ i ‘oprosti’. Iskrenim srcem zahvaljujem Bogu za dar i izabranje, za dar i milost svećeništva, za dar ustrajnosti i vjernosti.

„’Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite.’ To su riječi koje razbuđuje i potresaju. Vidim i nalazim smisao svoga svećeničkog života, poslanja u predanom služenju Bogu i ljudima. U duhu mladomisničkog gesla i izričaja, ponavljam i aktualiziram, ‘Služio sam i služit ću do Božje volje.  Sebe samog posvećujem za njih da i oni budu posvećeni istinom.’ To me, naravno, obvezuje, ali me ispunja i usrećuje.” Slavljenik je u nastavku zahvalio svim osobama koje su ga kroz život pratile, podržavale i pridonijele u njegovoj duhovnoj formaciji i izobrazbi. Riječi zahvale putio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji slavlja zlatne mise.

Misi je uz rodbinu i prijatelje vlč. Rovisa nazočio i načelnik Općine Pićan Dean Močinić.

Foto: Gordana Krizman

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja