Budi dio naše mreže

Caritas Zadarske nadbiskupije je pastoralna ustanova osnovana od strane Zadarske nadbiskupije 12.01.1990.godine, za promicanje organizirane kršćanske dobrotvornosti među vjernicima mjesne crkve.

/ im

Caritas promiče djelotvornu kršćansku ljubav prema osobama i zajednicama u potrebi, nastojeći ju pretvoriti u konkretnu potrebu. Dugogodišnjim djelovanjem razvijeni su mnogi Programi koji se svakodnevno provode i na raspolaganju su najpotrebitijima.

Aktivnosti Caritasa Zadarske nadbiskupije podijeljene su u tri odjela: Obiteljsko savjetovalište , Socijalna služba i Kabinet za ranu intervenciju. Obiteljsko savjetovalište osnovano je 1993. godine, kao odjel koji pruža duhovnu i psihološku pomoć. U Savjetovalištu su zaposlena tri stručna radnika koja svakodnevno pomažu u rješavanju obiteljskih kriza.

Kabinet za ranu intervenciju omogućava da se besplatno i na jednom mjestu dobije procjena razvoja djeteta, neposredan rad s djetetom, kao i smjernice za poticanje razvoja djeteta. Također, s obzirom na to da je rana intervencija, prije svega, na obitelj usmjeren pristup poticanja razvoja gdje se razvoj ne može promatrati odvojeno od njegove obitelji, u radu s obiteljima se pruža stručna podrška obiteljskoj koheziji, jačanju obiteljskih resursa, jačanju obiteljskih rutina i rituala, a sve s ciljem jačanja obiteljskih kapaciteta nošenja s izazovima roditeljske uloge.

Caritas Zadarske nadbiskupije

Program: Pučke kuhinje

Caritas ima dvije Pučke kuhinje u kojima se sedam dana u tjednu pripremaju svježi topli obroci. Korisnici kuhinja su stari ,nemoćni lišeni obiteljske ljubavi, teže bolesni, umirovljenici s minimalnim mirovinama, ovisnici i mnogi drugi koji se nađu u situaciji da nemaju kuhani obrok. Pučka kuhinja Sv. Ante Padovanski u Benkovcu svakodnevno priprema 100 obroka, koje vrijedni suradnici organizirani u tri mobilna tima dostavljaju na udaljene kućne adrese starih i nemoćnih. Za većinu korisnika jedini posjetitelji u njihove domove su naši timovi.

Pučka kuhinja Sv. Vinko Paulski djeluje u Zadru od rujna 1996. godine. Vrijedne ruke naših kuharica osmišljavaju, pripremaju i dijele tople obroke za najpotrebitije. Svakodnevno se priprema 300 obroka. Za slabo pokretne i bolesne osobe organiziraju tri mobilna tima koja svakodnevno u za to određeno vrijeme na kućnu adresu dostavljaju pripremljene obroke.

Program: Socijalna samoposluga “Sv. Frane”

Mali dućan kojeg otvaraju svakog četvrtka od 7 do 12 za sve one koji žive u siromaštvu i na rubu istog, a nažalost svakodnevno taj broj potrebitih posjetitelja se povećava. Trenutno imaju 450 obitelji (1300 članova) i 350 osoba koje dolaze iz ratom pogođene Ukrajine.

Program: Osnovno socijalno zbrinjavanje

Ovim programom obuhvaćene su materijalno ugrožene obitelji, osobe s posebnim potrebama, stare i nemoćne osobe, te svi oni koji se nađu u materijalnim i drugim poteškoćama. Kroz ovaj program pružaju različite oblike pomoći, stalne mjesečne pomoći, pomoći u participiranju troškova stanovanja, mjesečne pomoći u lijekovima, pelenama, dječjoj hrani, invalidskim pomagalima, pomoć u uređenju kućanstva, jednokratne novčane pomoći . Ovim programom obuhvaćeno je u prosjeku oko 900 obitelji.

Program: Pro vita

Promičući ljubav prema životu i gajeći dostojanstvo majčinstva i očinstva, u vrijeme Domovinskog rata pokrenuli su ovaj program. Aktivno prate trudnice od početka trudnoće do prve godine starosti djeteta kroz pružanje materijalne mjesečne novčane pomoći, pomoći u mlijeku, pelenama, higijenskim potrepštinama. U slučajevima kad obiteljske prilike zahtijevaju, njihova pomoć se i nastavlja. Programom je na godišnjoj razini obuhvaćeno oko 70 žena.

Program: Pomoć učenicima i studentima

Korisnici ovog programa su uglavnom učenici i studenti iz višečlanih obitelji, djeca samohranih roditelja, djeca bez roditeljske skrbi. Pravo na pomoć ostvaruju obitelji koje po drugom osnovu nisu ostvarile stipendiju ili učenički kredit. Prosječno u programu na godišnjoj razini imaju oko 100 obitelji koje koriste ovaj oblik pomoći. Jedan dio korisnika prima mjesečno pomoć, neke se opremi za školu, a nekima se plaća smještaj u domu.

Program: Pomoć i njega u kući

U program su uglavnom uključeni korisnici kojima se dostavljaju gotovi obroci iz njihovih Pučkih kuhinja. Broj korisnika se svakodnevno povećava. Na području skrbi o starijim osobama sve više se daje prednost servisima za pomoć i njegu u kući pred smještajem u instituciju. Ovaj program ne samo da je koristan za korisnika već i za zajednicu. Takvih korisnika imaju na godišnjoj razini preko 100.

Program: Prenoćište za beskućnike Sv. Vinko Paulski

Prenoćište za beskućnike ima kapacitet 12 muških postelja. Trenutno u Prenoćištu imaju 10 korisnika. Korisnicima je u ovo zimsko vrijeme osiguran boravak od 14 sati do 8 sati te tri dnevna obroka, održavanje higijene tijela i odjeće.

Projekt: “Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i nematerijalne pomoći _FEAD faza IV”

Četvrtu fazu počeli su provoditi u ožujku ove godine. Sva sredstva se implementiraju uglavnom u Pučke kuhinje i socijalnu samoposlugu što je doprinijelo kvaliteti usluga u programima Caritasa zadarske nadbiskupije.

Službena stranica Caritasa Zadarske nadbiskupije: https://www.caritas-zadar.hr/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja