Budi dio naše mreže

Proljeće 2020. godine po mnogočemu ostat će zabilježeno u stogodišnjoj povijesti Nadbiskupske klasične gimnazije. Jedna od okolnosti je i virtualna nastava. U nedostatku proba skupina hrabrih i marljivih zboraša NKG-a prihvatila je ne baš lagan izazov: izvesti koralni napjev Regina caeli (Kraljice neba) u virtualnom izdanju.

/ dt

Tekst pripremila Vesna Lalić Pušić, prof.

Tijekom nastave na daljinu, u okviru fakultativne nastave predmeta zbora, učenici Nadbiskupske klasične gimnazije upoznali su se s novim načinom pjevanja u zboru. Naime, profesorica Ankica Juričić, voditeljica zbora, zadala im je izazovan zadatak. Učenici su se morali snimiti kako pjevaju gregorijanski koralni napjev Regina caeli (Kraljice neba) slušajući matricu, a zatim je Franjo Klinar, profesor teorijskih predmeta u glazbenoj školi Pavla Markovca, sve snimke spojio u cjelinu.

ZBOR NKG-a / Snimak ekrana Youtube

Matija Ž.: Ideja da pjevamo koralni napjev veoma mi se svidjela. Smatrao sam da je ovaj zadatak lijepa prilika da kao zbor napravimo nešto što bi nam pomoglo da barem nakratko zaboravimo sve loše što se događa oko nas i da stavimo pažnju na nešto što bi moglo razveseliti nas, ali i sve koji to slušaju. Kada sam čuo kako zvuči snimka zbora, bio sam oduševljen i zadovoljan što smo uspjeli to složiti i što sam u tome i sam sudjelovao.

Maja I.: Snimanje pjesme nije bio lak zadatak, no dali smo sve od sebe. Neobično je bilo stati pred kameru i pjevati. Mislim da su naše snimke urodile plodom i stopile se u jednu lijepu cjelinu. Pokazali smo zajedništvo i u ovim teškim vremenima. Smatram da zbor ima važnu ulogu u formiranju mladih ljudi i osim pjevačkih sposobnosti učimo i o solidarnosti, zajedništvu i kreativnosti, a imamo i prilike gostovati diljem Lijepe naše.

Zbor NKG-a u crkvi Kraljice svete krunice (povodom Svjetskog dana zborskog pjevanja) 10. prosinca 2018

Koliku vrijednost ovaj zbor ima, pokazuje i snimka koncerta Adventa na Šalati 2019. godine. Na Adventu, dugogodišnjoj humanitarnoj akciji Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, uoči obilježavanja 20. obljetnice djelovanja zbora, mnogi bivši učenici su se okupili i u program koncerta radosno uključili.

Advent na Šalati – 13. prosinca 2019.

Zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić 2018. godine organizirao je i pokrenuo nakon sedam godina stanke održavanje Smotre zborova katoličkih gimnazija RH na državnoj razini. Snimke tih koncerata kao i snimke gostovanja Zbora NKG-a u mnogim hrvatskim gradovima možete pronaći na na Youtube poveznicama.

Smotra zborova u Slavonskom Brodu 23. – 24. studenog 2019.

Gledajući mlada lica zboraša i slušajući bezvremensku glazbu gregorijanskoga napjeva, znamo da su ovi NKG-ovci spremni za sve, uz zagovor Regina caeli.

Kako vrijedni zboraši NKG-a zvuče, poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja