Budi dio naše mreže

Kakvo je stanje na hrvatskom tržištu rada i zašto imamo tako veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme – neka su od otvorenih pitanja na koja su, u emisiju Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija, pokušali odgovoriti izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i Iva Tomić sa zagrebačkog Ekonomskog instituta. Emisiju je uredio i vodio Vlatko Ojvan.

/ Svjetlana Đuran

Povod emisiji bili su podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima je u Hrvatskoj gotovo 400 tisuća radnika zaposleno na temelju ugovora na određeno vrijeme, odnosno svaki četvrti zaposlenik. Zabrinjavajuća je i činjenica da ugovore na određeno vrijeme ima čak 90 posto novozaposlenih, te da je Hrvatska vodeća zemlja u Europskoj uniji i po brzini rasta zapošljavanja na određeno vrijeme.

Takvi podaci rezultat su krize u kojoj su veliki poslodavci propadali, a srednji, mali i mikromali nastojali su pronalaziti izlaz, rekao je Majetić. Pojasnio je da su poslodavci zapošljavali na ono vrijeme za koje su procijenili da ima posla, a tu je i turizam kao sezonsko gospodarstvo. U današnjim uvjetima, kada je otvoreno 30 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, zapošljavaju srednje velike i male tvrtke, koje plaćaju radnika dok ga trebaju, a nakon toga ga se treba vratiti na tržište rada. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca ukazao je i na nove trendove u zapošljavanju. Istaknuo je trend free lancera gdje mladi ljudi žele raditi kod više poslodavaca. Među ostalim je istaknuo da upravo poslodavce najviše pogađa iseljavanje iz Hrvatske.

“Mi svoju odgovornost preuzimamo u smislu da dižemo plaće koliko možemo, i plaće su u svim sektorima išle gore i vjerojatno će i dalje ići ovisno o rastu gospodarstva, ali i koliko će i država ići sa smanjivanjima troškova poslovanja. Ali, moramo razumjeti da ne možemo plaćati nešto za što nemamo novaca. Ono što i mi očekujemo je da će se ti ugovori na određeno vrijeme smanjivati, jer je tržište danas vrlo deficitarno s radnicima, i radnici su ti koji postavljaju uvjete… To je naša realnost, ali stvar je vrlo jednostavna – možete davati onoliko koliko imate novaca”, rekao je Majetić.

S druge strane izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ističe kako poslodavci zapošljavaju na određeno vrijeme, jer su vidjeli da tako mogu i ništa im se nije dogodilo. “Nema dovoljnoga broja inspektora i nisu prisutni u svim tvrtkama i kada dođu ne mogu procijeniti je li ugovor o radu dat na opravdani način. Poslodavcima je ugovor na određeno vrijeme jeftiniji, jer za njegovo prekidanje ne plaćaju otpremninu”, rekla je te upozorila da nešto što je fleksibilno, poput ugovora na određeno vrijeme, ne treba poticati. “Mi moramo shvatiti da kao društvo moramo naprijed, da moramo ljudima osigurati odgovarajuću perspektivu u zemlji, da imamo odgovornost kao udruge”, istaknula je Milićević Pezelj.

Promjena zakona o radu ili porezne izmjene neće dovesti do rješenja problema rekla je Tomić, koja smatra da treba djelovati na puno područja. “Poslodavci trebaju radnike i radnici poslodavce, i to jedno bez drugoga ne ide. Cilj je da se oni slože i oko uvjeta rada, plaća i svega ostalog. Ono što je bitno je kako Vlada RH reagira i što radi, a moj dojam je da Vlada često puta čini određene korake napamet, pod nekakvim vanjskim utjecajem jer je netko iz EU nešto rekao, ne promišljajući što će to donijeti na tržištu rada i na drugim područjima”, zaključila je Tomić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja