Budi dio naše mreže

Generalni postulator Reda Manje braće fra Giovanni Califano izvijestio je fra Tomislava Šanka, provincijalnog ministra Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, o tijeku sadašnjeg procesa kauze fra Ive Perana, istaknutog člana ove franjevačke provincije.

/ mk/IKA

Uoči 21. obljetnice smrti sluge Božjega fra Ive Perana, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko susreo se u petak 13. rujna u Generalnoj kuriji Reda Manje braće u Rimu s generalnim postulatorom Reda fra Giovannijem Califanom.

Generalni postulator Reda fra Giovanni izvijestio je fra Tomislava o tijeku sadašnjeg procesa kauze fra Ive Perana, istaknutog člana Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. „Kauza fra Ive Perana nalazi se u svome rimskome dijelu. Nakon što su po završetku biskupijskoga dijela Dikasteriju za kauze svetih predani svi njegovi prikupljeni spisi, dokumenti i svjedočanstva svjedokâ, započelo je sastavljanje Pozicije, to jest sažetog i sistematskog prikaza prikupljenog materijala. Relator odnosno odgovorni voditelj njenog sastavljanja je prof. Mladen Parlov koji je prihvatio sastavljanje Pozicije”, izvijestili su iz Provincije.

Ta je faza, navodi se, iznimno važna jer će omogućiti članovima Dikasterija da procijene svetost i utjecaj života i djela fra Ive Perana. „Prof. Parlov iz Splita donosi svoje akademsko znanje i iskustvo u ovaj proces, što dodatno osnažuje vjerodostojnost kauze. Naime, nakon dobivenog dokumenta tada Kongregacije, a danas Dikasterija za proglašenje blaženih i svetih (nihil obstat), u travnju 2010. pokrenut je postupak za proglašenje blaženim i svetim fra Ive Perana što se vodio u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu po kojem je fra Ivan ubrojen među sluge i službenice Božje. Svečano je otvorenje dijecezanskog postupka proslavljeno 27. ožujka 2011. u Kaštel Starom, a prikupljena dokumentacija dostavljena je u Rim 2022. godine”, navodni se na mrežnoj stranici Provincije.

Cjelokupna dokumentacija sastoji se od tri bitna dijela. Prvi dio su izjave svjedoka, drugi dio je autentični, dokumentirani ili kritički životopis, dok se treći dio sastoji od jednog dijela koji se sastoji od mišljenja teologa perita o izjavama svjedoka.

„Kada je to sve gotovo, piše se Informatio, posljednji dio, a to je sažetak zašto bi fra Ivo Peran zavrijedio da se o njemu povede kauza i da se dovrši ta dokumentacija. Generalni postulator Reda fra Giovanni Califano izvijestio je fra Tomislava o tijeku sadašnjeg procesa koji iziskuje još dosta vremena te imenovanje suradnika u Rimu, dok se s druge strane traži da osobito braća franjevci u Provinciji zdušno mole i preporučuju pobožnom puku upoznati život i djelo pokojnog fra Ive Perana te prinositi molitve za proglašenje blaženim”, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja