Budi dio naše mreže

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u subotu, 14. prosinca, u krčkoj je katedrali koje je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić započelo je obilježavanje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića.

/ mp/IKA

Na ulazu u krčku katedralu, zagrebački se nadbiskup, praćen domaćim biskupom mons. Ivicom Petanjkom i postulatorom Mahnićeve kauze vlč. Sašom Ilijićem zadržao u molitvi na grobu sluge Božjega.

Biskup Ivica Petanjak

Uslijedio je pozdravni govor domaćeg biskupa. Biskup Ivica Petanjak izrazio je radost i zahvalnost što se ovom prigodom spominjemo osobe biskupa Antuna Mahnića koji je k nama došao iz Slovenije, ali je toliko zavolio hrvatski narod da je svojim zalaganjem u svemu nadišao granice krčke biskupije i postao neumornim radnikom za spasenje svakog čovjeka, ocem Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije. Citirao je i Mahnićevog suvremenika koji za njega kaže da je kao luč Božje svjetlosti razgonio tamu umova i modernog poganstva. 

Kardinal Bozanić

Kardinal Josip Bozanić okupljenima se obratio i prigodnom homilijom. Podsjetio je kako je biskup Mahnić svoje posljednje mjesece života proveo u zagrebačkom nadbiskupskom dvoru, kao gost nadbiskupa Bauera, a tamo je i preminuo.

“Biskup Mahnić udario je snažan pečat ne samo u krčkoj biskupiji, kojoj je bio pastir, nego i katoličkoj stvarnosti u hrvatskom i slovenskom narodu“, rekao je nadbiskup.

„On je ideal čovjeka duhovna i izdržljiva, čovjeka vjere i otvorene spremnosti na istupanje za dobro ljudi, koji su Božja stvorenja, uvijek idući naprijed i suočavajući se s novim izazovima; pa i onda kad su se nad njim nadvili tamni oblaci, ni oni ga nisu mogli svladati ni zaustaviti jer je bio ispunjen kršćanskom nadom. Zbog svog zalaganja za slobodu vjere i prava naroda morao je na kraju života pretrpjeti i progonstvo iz kojeg se vratio shrvan bolešću.“

Nadbiskup je istaknuo kako je biskup Mahnić kroz cijelu svoje biskupsko služenje vjerno slijedio geslo koje je na početku odabrao: „U križu je spas“. Isusove riječi „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom nije me dostojan“  mi često ne želimo čuti, pokušavamo ih ublažiti ili mimoići, ili ih primamo bez svjetla Duha Svetoga pa osjećamo gorčinu, no u čovjeku se bez mudrosti križa i ljubavi prema Kristu javlja neprihvaćanje evanđeoske istine. Tko pak križ prihvaća ponizna srca, s povjerenjem u Duha Svetoga, može razumjeti da  je u njemu tajna istinskog života. „Odgovor na istinska i duboka pitanja čovjekova srca  nalazimo zagledani u dubinu našega bića, ali i u pogled ljubavi Boga prema čovjeku. (…) Nasljedovanje Krista vodi u cjelovito obzorje ljudske slobode.“ „Po Križu nam Bog govori da je prisutan u našem životu. Po Isusovom križu Bog nas poziva da prepoznamo i prihvatimo Božju ljubav i u najvećim poteškoćama svoga života. I u radostima i nadama, i u muci i tjeskobama ljudskog života, pogled vjere vidi istinsku slobodu i mogućnost za ljubav po Kristovoj mjeri.“ „Biskup Antun Mahnić bio je do kraja života zagledan u privlačnost i smisao Kristova križa. Tako je mogao cijeli svoj život proživjeti u ljubavi prema ljudima.“

Čovjeku nije toliko teško prihvatiti bol koliko besmisao, bol iza koje ne dodiruje ništa.

“Sluga Božji je iza boli uvijek vidio Kristov dragi pogled, a u križu dar vjere da nas sve što se događa treba još više privlačiti i približiti Kristu.

Proslava 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Mahnića

Pri kraju misnog slavlja postulator vlč. Saša Ilijić zahvalio je svima prisutnima u katedrali i putem medija na sudjelovanju koje je uzveličalo slavlje početka obilježavanja 100. obljetnice. Kardinalu Bozaniću poklonio je lik sluge Božjega biskupa Mahnića, rad akademskog slikara i dekana umjetničke akademije u Zagrebu prof. Tomislava Buntaka.

Kardinal Bozanić na samom je kraju misnog slavlja, na grobu Sluge Božjega, predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim i u znak poštovanja i zahvale položio buket ruža.

Kardinal Boznaić i vlč. Ilijić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja