Budi dio naše mreže

Nastava na Medicinskom fakultetu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta započela je u ponedjeljak, 27. rujna svetom misom koju je u Sveučilišnoj kapeli predvodio rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić, a propovijedao sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić.

/ hjb

Na svečanom akademskom činu u Velikoj auli HKS-a sudjelovali su veliki kancelar zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, Uprava Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, članovi Senata, bivši prorektori i rektorovi savjetnici i članovi Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta.

Sudionici akademskog čina / Foto: HKS

Svečanom akademskom činu pridružili su se također ravnatelji Kliničkoga bolničkog centara Sestre milosrdnice, Kliničkih bolnica Sveti Duh i Merkur, Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ravnatelji općih i specijalnih bolnica, poliklinika i domova zdravlja te ostalih suradnih ustanova.

Nakon svete mise, četrdeset troje studenata susrelo se s dekanom prof. dr. Daliborom Karlovićem i nastavnicima koji su im dali prve informacije o početku nastave. Ujedno su im se predstavili i mentori koji će ih pratiti tijekom studija, što je posebnost studiranja na ovom Medicinskom fakultetu.

Misno slavlje u sveučilišnoj kapeli / Foto: HKS

Svečani akademski čin započeo je molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić, a kardinal zaključio riječima: “Dobri Oče, danas započinjemo nastavu medicine. Pomozi nam da pažljivim slušanjem, marljivim radom i međusobnom suradnjom profesorâ, studenata i stručnjakâ, postignemo potrebno znanje i vještine kako bismo braći ljudima mogli služiti i liječiti ih od bolesti. To Te molimo po pravome liječniku naših dušâ i tijelâ, Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.”

Obraćanje kardinala Bozanića

Svečanom skupu prvi se obratio veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, uputivši čestitke Upravi, dekanu, nastavnicima i studentima Medicinskog fakulteta. U svom je govoru istaknuo: “Fakultet medicine na ovom Sveučilištu ne može zanemariti ključnu usmjerenost koja je kršćanski solidarna, empatična sa svima koji trpe te im pomoći da osjete blizinu čovjeka i ljubav povezanu sa znanjem, kako bi se otkrivao dublji smisao zdravlja i bolesti.”

Veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić / Foto: HKS

Kardinal je na kraju govora zazvao zagovor za sve one koji su dionici toga početka te studentima uputio riječi ohrabrenja: “Na kraju valja reći da se medicina danas, u kontekstu odnosa prema religijskim temama, može naći u opasnosti pokušaja da zamijeni religiju. Svako apsolutiziranje zdravlja, bez suočavanja s istinom o stvorenosti čovjeka i o njegovoj usmjerenosti prema vječnosti, može odvratiti pogled od onoga što koristi znanstvenom napretku i zdravom društvu. U tom smislu kršćanstvo svojim antropološkim postavkama i svjedočenjem otajstva Ljubavi po trpljenju i uskrsnuću, po Kristovu milosrđu, ništa ne oduzima odgoju, obrazovanju i znanosti, a svakako može pridonijeti promicanju kulture i civilizacije ljubavi, tako potrebne u suvremenim izazovima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.”

Svako apsolutiziranje zdravlja, bez suočavanja s istinom o stvorenosti čovjeka i o njegovoj usmjerenosti prema vječnosti, može odvratiti pogled od onoga što koristi znanstvenom napretku i zdravom društvu.

Govor rektora Tanjića

Rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić u svom je govoru istaknuo da je početak dar. “Hvala Uzoritom, kao i Zagrebačkoj nadbiskupiji, na povjerenju i onda kada nam se činilo da je početak nemoguć, hvala inicijatorima programa okupljenim oko prof. dr. sc. Damira Sapunara s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je zajedno sa svima nama zdušno radio vjerujući u ovaj početak. Premda danas nisu s nama, uvijek će ostati začetnici ovoga početka.

Ovo je velik dar našoj sveučilišnoj zajednici, jer početkom djelovanja Medicinskog fakulteta naše se Sveučilište uistinu nalazi pred svojim drugim početkom.

Stoga je ovaj čin prispodobiv onome njegovoga samog osnutka, jer svi znamo koliko je medicina važan, složen, odgovoran i zahtjevan studij. Povjereno nam je puno i puno će se od nas tražiti. (…) Poštovani, želio sam s vama podijeliti radost ovoga početka obrazovanja novih liječnika. A liječnik je dar, liječnik je odgovornost, liječnik je poniznost, liječnik je oduševljenje, liječnik je stvarnost.”

Okupljenima su se svojim čestitkama obratili i ministar zdravstva izv. prof. dr. Vili Beroš, a u ime ministra znanosti i obrazovanja profesora Fuchsa svečani skup pozdravio je državni tajnik Ivica Šušak. Studentima, nastavnicima i svim okupljenima posljednji se obratio dekan Medicinskog fakulteta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Dalibor Karlović.

Poruka dekana Karlovića

“Studij medicine Medicinskog fakulteta HKS-a je studij koji traje 6 godina, dvanaest semestara, odvija se u više od 5 600 nastavnih sati, završetkom studija stječe se 360 ECTS bodova i akademski naziv doktor medicine. Studij medicine se odvija u području biomedicine i zdravstva, znanstvenim poljima temeljnih medicinskih znanosti, kliničkih medicinskih znanosti te polju javnog zdravstva i zdravstvene zaštite te pripadajućih 46 grana. Sama ova činjenica otkriva kompleksnost obrazovanja budućih liječnika”, podsjetio je dekan Karlović.

Dekan Medicine prof. dr. Dalibor Karlović / Foto: HKS

“Upravo integrirano sveučilište kakvo je Hrvatsko katoličko sveučilište idealno je za ovakav pristup, jer sve druge sastavnice Sveučilišta mogu ravnopravno sudjelovati u obrazovanju liječnika kroz humanističke i društvene discipline kao što su teologija, sociologija, povijest, komunikologija, psihologija, etika i pravo. Istodobno je naglasak stavljen i na snažno obrazovanje studenata u znanstvenom i istraživačkom radu. S obzirom na svoje kršćanske temelje i humanističko zvanje usmjereno na skrb, Medicinski fakultet Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zalaže se za razvoj nadahnutog i inovativnog medicinskog obrazovanja usko povezanog s istraživanjem i kliničkom praksom. Cilj je takva pristupa podučiti studente vještinama znanstvenog rada kako bi i sami mogli stvarati nova znanja, i to s dubokim etičkim osjećajem odgovornosti, a koji će pridonositi stalnom poboljšanju zdravstvene zaštite u zajednici”, zaključio je dekan Karlović.

Studij medicine odvija se u području biomedicine i zdravstva, znanstvenim poljima temeljnih medicinskih znanosti, kliničkih medicinskih znanosti te polju javnog zdravstva i zdravstvene zaštite te pripadajućih 46 grana. Sama ova činjenica otkriva kompleksnost obrazovanja budućih liječnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja