Budi dio naše mreže

Misno slavlje s blagoslovom i kolaudacijom novih orgulja u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u petak, 3. lipnja na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua u zajedništvu franjevaca konventualaca fra Miljenkom Hontićem i franjevcima svetoduškog samostana. Priču o izradi novih orgulja u župi Sv. Antuna Padovanskog koje je izradio orguljar Anton Škrabl donosimo u nastavku.

/ md

Orgulje su instrument koji nakon dvije tisuće i više godina kontinuiranog razvoja s pravom nosi naziv kraljica glazbala, kako ih je jednom Mozart nazvao. Riječ örgulje dolazi od grčke riječi organon, a znači oruđe.

Orgulje su već u srednjem vijeku bile uvelike cijenjene kao nepogrešiv instrument kod kršćanskog bogoslužja. Sveukupno bogatstvo sadržaja naše vjere može se tijekom liturgijske godine izraziti pomoću njih jer u svakom liturgijskom dobu, za svaki sakramentalni događaj, u orguljama se nalaze primjetni tonovi i registri.

Nove orgulje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Nakon 74 godine korištenja Heferovih orgulja, iste su rastavljene na dan 5. listopada 2021., potom su restaurirane i darovane župi Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovcima gdje nastavljaju svoju funkciju praćenja liturgijskog pjevanja. Nove orgulje izrađene su u 2022. godini koja za svetoduške fratre postaje jubilarna u svakom smislu riječi. Obilježava se 100. obljetnica dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. obljetnica utemeljenja župe sv. Antuna. Župa Sv. Antuna Padovanskog jedna je od rijetkih župa u središtu Zagreba koja će imati funkcionalan instrument zahvaljujući kojima Crkva može paralelno graditi zajednicu kulture i ljubitelja orguljaške glazbe.

Nove orgulje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Nove orgulje izrađene su u radionici orglarstva Orglarstvo Škrabl d.o.o. iz Brestovca pokraj Rogaške Slatine. Cjelovit koncept orgulja zrcali, s jedne strane dužnošću za klasičnim kanonom principa rada, obitelji registara i predstavljanja glavnih dijelova orguljaške umjetnosti, a s druge strane uvažava posebno mjesto ove vrlo vrijedne crkve na zagrebačkom Svetom Duhu. Orgulje odlikuje veoma bogat, simfoničan zvuk, za što je posebno zahvalan prof. Anti Knešaureku na izboru registara. Nove orgulje ispunjavat će svoje poslanje za vrijeme bogoslužja, a također i na samostalnim koncertima. U najvećoj mjeri bit će iskorištene u pogledu same akustičnosti crkve, kao i u praktičnom smislu liturgije, kao pratnja pjevačkom zboru ili jednostavnom, bogatom pučkom pjevanju te za koncertno sviranje u svim glazbenim razdobljima.

Nove orgulje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Orgulje u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu imaju 41 samostalno svirajućih registara i Super i  Suboktave, tri manuala i pedal te slobodno stojeći sviraonik na koru ispred orgulja. Za realizaciju projekta orgulja bilo je potrebno iscrtati 800 kvadratnih metara nacrta. Izrađene su prema klasičnom mehaničkom sistemu, ugrađene su i dodatne električna svirla i registarska trakura. Također, ugrađen je i kompjuterski sustav koji orguljašu omogućuje više tisuća kombinacija za registraciju registara.

Instrument sadrži ukupno 2170 svirale, a od toga 307 drvenih i 2403 metalnih, potpuno međusobno različitih. Svaka je unikat, zasebno intonirana i ugođena, a sve se međusobno nadopunjuju i slijevaju u ugodnu harmoniju. Najveća svirala u orguljama duga je više od 6,73 metara, a najmanja tek 5 milimetara. U orgulje je ugrađeno približno 1,5 kilometara drvenih letvica za svirnu trakturu koje mjere 1,2  milimetra x 8 milimetara.

Nove orgulje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Nuncij Lingua blagoslovio nove orgulje

U homiliji je nuncij Lingua spomenuo je kako je svrha liturgijske glazbe uzdići naš duh kako bismo dospjeli do kontemplacije slave Božje. U isto vrijeme pozvao nas je da uronimo duboko u svoju nutrinu kako bismo nastavili hod prema svetosti.

Podsjetio je, da je tijekom jednog ekumenskog molitvenog susreta, papa Franjo kršćanski život usporedio sa skladbom koju trebamo svirati prenoseći radosnu vijest Evanđelja. “Ako glazba evanđelja prestane odzvanjati u našim domovima, na našim trgovima, na radnim mjestima, u politici i ekonomiji, ugasit ćemo melodiju koja nas je poticala da branimo dostojanstvo svakog muškarca i svake žene, neovisno o porijeklu, zatvarajući nas u „moje“, zaboravljajući na „naše“- zajednički dom svih nas!” Ako glazba evanđelja prestane svirati, izgubit ćemo zvukove koji će voditi naš život prema nebu ukopavajući nas u jedno od najgorih zala našega vremena – u usamljenost i izoliranost“, kazao je nuncija.

Blagoslov novih orgulja u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Blagoslov novih orgulja / Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na kraju kratke homilije nuncij je poželio da svi koji uđu u ovu crkvu i čuju zvuk orgulja, pomisle kako njihov život treba biti ugodna glazba i refren ljubavi koji ih približava drugima.  “Ako ćemo, izlazeći iz crkve, i mi uskladiti svoje srce i svoje misli s Isusovim srcem i mišlju, naš će život postati nebeski sklad jer ćemo i mi svirati evanđeosku skladbu”, zaključio je nuncij Lingua.

Nove orgulje nuncij je blagoslovio nakon popričesne molitve. Na kolaudacijskom koncertu svirali su glavni orguljaš svetoduške crkve mag. Milan Hipšer te profesorica Hvalimira Bledšnajder, profesor Ante Knešaurek i profesor Pavao Mašić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja