Budi dio naše mreže

Ususret 30. obljetnici pada Grada Heroja – Vukovara predstavljamo simbole hrabrosti. Svjetski poznat simbol grada na Dunavu je vodotoranj – koji je postao i simbol hrvatskoga zajedništva. Obnovljen i preuređen javnosti je otvoren prije godinu dana. On je zaštićeno kulturno dobro te tehnički i memorijalni spomenik. Direktor Vukovarskog vodotornja Darijan Zeko je istaknuo kako vodotoranj živi uspješno.

/ mp

“Živi kao što je i dosad živio, a još nas je zahvatila i ta turbulencija Covida-19 kroz 2020. i 2021. godinu. Očekivali smo da će pandemija koronavirusa popustiti i da ćemo postići zavidnije rezultate posjećenosti, ali ne treba plakati za prolivenim mlijekom. U pravilu smo zadovoljni s brojem posjeta. Brojimo nešto manje od 82 i pol tisuće posjetitelja u godinu dana od otvorenja Vukovarskog vodotornja. Ovaj vodotoranj simbol je hrvatskog zajedništva i u miru i u Domovinskom ratu. Upravo kao takav nosi jednu snažnu poruku iz Vukovara i iz Republike Hrvatske sukladno tome da je postao član s tim da je Vukovarski vodotoranj postao član Svjetske federacije velikih tornjeva i tako stao u bok velikanima poput Eiffelovog tornja. No, za nas Hrvate Vukovarski vodotoranj je uvijek viši i najveći od svih ostalih”, istaknuo je Zeko.

Prije pet godina pokrenuta je donatorska akcija “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” za obnovu i konzervaciju Vodotornja u koju je uključen cijeli hrvatski narod, iz domovine i iseljeništva.

“Obnovi i konzervaciji Vodotarnja pripomogli su kroz donacije svi Hrvati širom svijeta gdje god smo razasuti. Hrvati su osim donacijama, pridonijeli ovoj akciji i marketinški djelovanjem, kroz dijeljenje objava na društvenim mrežama. Pritom su isticali ponos i čast da su dio tog projekta. Svima bih se zahvalio na pomoći za obnovu i konzervaciju Vukovarskog vodotornja čime se još jednom pokazalo hrvatsko zajedništvo.”

Vukovarski vodotoranj visok 50 metara i građen 60-ih godina prošlog stoljeća ponosno je stajao uz Vukovar i Vukovarce – i u miru i u ratu, i sada u slobodi. Baš poput ljudi, dobio je rane, njih oko 600. Bili su to izravni pogotci od strane agresora. No, definicija Vukovarskog vodotornja je jasna: pretrpio je pogotke imitirajući prkos, duh i hrabro hrvatsko srce svih hrvatskih branitelja i braniteljica, koji su odolijevali napadima tada jedne od vodećih svjetskih vojnih sila i agresorskih paravojnih postrojbi, i to ne samo u Vukovaru već diljem Republike Hrvatske, za čiju su se neovisnost i slobodu na kraju izborili. Agresor je udarao na njega, ali nije ga slomio. Preko Vodotornja nije slomio ni Hrvatsku. Ožiljci su sačuvani kako bi bili svjedoci žrtve, a obnova i novosti otvaraju pogled u budućnost. Prema riječima Darijana Zeke, neka oštećenja su se morala sanirati zbog posjetitelja i djelatnika, ali želi se ostaviti originalni izgled Vukovarskog vodotornja iz 1991. godine.

“Sam Vodotoranj nas sa svojim ožiljcima povlači u prošlost kako bi nam rekao da ona zaboravljena nije. Kao kršćanin, Hrvat i čovjek, smatram da je ljudski praštati i opraštati, ali ne smijemo zaboraviti žrtvu koju smo trebali podnijeti da bismo se danas zvali Hrvatima i živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.”

Vukovarski vodotoranj – simbol obrane Grada Vukovara / Foto: Pixsell

Zanima li vas posjet Vukovarskom vodotornju, direktor Darijan Zeko je istaknuo kako sve dobne skupine dolaze posjetiti ovaj simbol Grada Heroja.

“Posjetitelji različitih nacionalnosti nakon ispričane priče o Vukovaru ne mogu suspregnuti suze, a njihove dojmove nam podupire i napisane recenzije. Za posjećivanje Vukovarskog vodotornja važno se najaviti 48 sata unaprijed kako bi se organizirao razgled.”

Opširnije informacije o Vukovarskom vodotornju potražite na www.vukovarskivodotoranj.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja