Budi dio naše mreže

Odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu tradicionalno će se uključiti u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje želeći odati počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u Domovinskom ratu.

/ mp

Tim povodom transparent dužine 23 x 1,05 m postavljen je na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa. Transparent prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste generala Blagu Zadru te simbol vukovarskog otpora agresoru – Vukovarski vodotoranj – uz riječi pjesme: “Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit’ neće VUKOVAR!” autora Hrvoja Hegedušića. Ideja za izradu transparenta nastala je u suradnji rektora sjemeništa Matije Pavlakovića sa župom bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, a transparent je izradio Ante Kasalo.

Obilježavanje Dana sjećanja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu bit će upriličeno kroz dva dana, u srijedu, 17. studenog i četvrtak, 18. studenog.

U srijedu, 17. studenoga, u 18:15 sati održat će se molitva krunice u dvorištu sjemenišnog kompleksa na zagrebačkoj Šalati nakon koje će uslijediti čin paljenja 30 lampiona na balkonu zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa u spomen na 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje. Potom će u večernjim satima sjemenišna zajednica pogledati dokumentarni film iz 2005. godine “Grotlo pakla” koji donosi potresno svjedočanstvo o patnjama Vukovara. U filmu su korištene neke od snimaka za vrijeme opsade i okupacije grada koje su tada, po prvi puta, bile javno prikazane u Hrvatskoj.

Na sam Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 18. studenoga u 18:11 sati bit će misa zadušnica za sve poginule, stradale i nestale branitelje Vukovara i Škabrnje u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM. Misu predvodi i propovijeda vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik.

Tijekom toga dana, sjemenišni odgojitelji pohodit će Ulicu grada Vukovara i zagrebački Mirogoj te ondje paljenjem lampaša i molitvom odati počast svim stradalima u pobjedničkom Domovinskom ratu.

Obilježavanje Dana sjećanja završit će istoga dana euharistijskim klanjanjem s početkom u 21:30 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM.

Zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, predviđeni program odvija se isključivo unutar sjemenišne zajednice bez mogućnosti sudjelovanja prijatelja Sjemeništa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja