Budi dio naše mreže

Vukovarske jaslice u Čilipima

U župi sv. Nikole u Čilipima za ovaj su Božić vjernici, u suradnji sa župnikom don Josipom Barišićem, napravili velike jaslice na više od 20 četvornih metara. Ovogodišnja tema jaslica u Čilipima je Vukovar, s prikazom Svete Obitelji i djetešca Isusa u središtu velikog križa na Vukovarskom groblju.

/ hjb

Poruka koja se ovim želi poslati jest da Vukovar, simbol slobode i ponosa hrvatskog naroda, nije gotov, nije pokopan, da se preko križa ide do uskrsnuća, pa je moguće i uskrsnuće života u Vukovaru.

Jaslice u Čilipima – foto: župa sv. Nikole

“Vukovar je doživio teška razaranja i brojne su rane u dušama ljudi”, objašnjava župnik poruku koja je važna da se pravilno razumiju ove jaslice. Stječe se, naime, dojam da je križ zapečatio sudbinu Vukovara i da je domet Vukovara križ, kao da nema uskrsnuća.

Stavljanjem Svete obitelji Isusa, Marija i Josipa u središte križa želi se poslati poruka da Vukovar nije pokopan, da je u križu život.

Uz križ s vukovarskog groblja, u jaslice su stavljeni i vukovarski vodotoranj, križevi i drugi simboli ovoga grada i svima njima želi se izraziti solidarnost sa žrtvom Vukovara i vjera u uskrsnuće života u njemu.

Jaslice u Čilipima – foto: župa sv. Nikole

Crkva sv. Nikole u Čilipima otvorena je svaki dan od 9 do 20 sati, pa svi zainteresirani mogu doći, pogledati jaslice i pomoliti se. Prilozi koji se kod jaslica prikupljaju namijenjeni su djeci Vukovara.

Jaslice u Čilipima – foto: župa sv. Nikole

Podsjetimo, već desetak godina u ovoj župi rade se velike jaslice koje nose određene poruke. Lani je tako u jaslice stavljen Pelješki most, a prijašnjih godina su u jaslicama prikazane spaljene Konavle, bile su tu i jaslice s narodnim nošnjama iz cijelog svijeta, iz Hrvatske i iz Čilipa, zatim jaslice s morskim motivima, jaslice s prikazom rijeke i mora Svete Zemlje itd.

Ključne riječi:
božićne jaslice Čilipi Vukovar

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja