Budi dio naše mreže

Prije točno godinu dana iz Rusije su se u Hrvatsku vratili naši Srebrni, svjetski doprvaci u nogometu. Tim se povodom danas širom Hrvatske, ali i u dijaspori, obilježava 'Dan zajedništva, ponosa i sreće'.

/ hk

Nedavno je u Vukovaru tu ideju prvi iznio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je i danas sve pozvao na zajedništvo.

“Malo je trenutaka kada sreća obuzme cijelu naciju, a to se dogodilo prošle godine zbog Svjetskog nogometnog prvenstva. Pozivam vas da se sjetimo 16. srpnja i onog nezaboravnog dočeka koji ste nam priredili. Odjenite ‘kockice’ , izađimo na ulice i proslavimo dan zajedništva, ponosa i sreće gdje god bili”, rekao je izbornik Dalić.

Vatreni sletjeli u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman 16. srpnja 2018. / Foto: Robert Anic/PIXSELL

Silvije Šimac iz agencije Organizatori bez granica za Hrvatski katolički radio je objasnio zašto su s inicijativom krenuli iz Vukovara.

“Vukovar je simbol hrvatskog zajedništva stoga je i logično da ‘Dan zajedništva, ponosa i sreće’ krene iz Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije. Na inicijativu izbornika Dalića, koji je rekao kako bi volio da se taj dan ne zaboravi i da se obilježava, mi smo pokrenuli doista cijelu Hrvatsku. Nema medija koji se nije uključio, a i mnogi gradovi su uključeni”, istaknuo je Štimac.

Iz organizacije navode kako način proslave nije striktno određen.

“Mi smo dali naputak svim gradovima, općinama i turističkim zajednicama da sukladno svojim mogućnostima pripreme program kako bi građani imali gdje proslaviti taj dan”, rekao je Štimac te nadodao:

“Mislimo da je to dan koji zaista treba ostati zapamćen. Toliko zajedništvo nam se dogodilo jedino u ratu što je jedna sasvim druga priča. Naravno, ne smije se zaboraviti, ali mislim da moramo ići naprijed i okrenuti priču k pozitivi. Mislim da Hrvatskoj nedostaje pozitiva i zajedništvo te smo zbog toga pokrenuli inicijativu da se taj dan obilježava kao ‘Dan zajedništva, ponosa i sreće'”.

Svečani doček Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu / Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Osim službenih proslava, na obilježavanje ovoga dana pozvani su svi građani.

“Pozivamo sve građane, strane i domaće turiste, da taj dan odjenu ‘kockice’ te iziđu na trgove, ulice i rive. Ako se u njihovom gradu ne organizira program, pozivamo ih da u svojim svakodnevnim aktivnostima obilježe ‘Dan zajedništva, ponosa i sreće'”, zaključio je Štimac.

U Vukovaru program počinje u 18 sati u Park – šumi Adica, u Varaždinu u 19 sati na Stančićevom trgu, a u Sinju će članovi udruge Gaj Laberije odigrati nogometnu utakmicu Delmata i Rimljana.

Hrvatski katolički radio proslavi ‘Dana zajedništva, ponosa i sreće’ priključit će se posebnim programom u popodnevnim satima.

Hrvatski nogometni savez prisjetio se kako je izgledao doček Vatrenih prošle godine:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja