Budi dio naše mreže

"Sve što radimo, pa tako i naš novinarski posao, probajmo začiniti s malom dozom ljubavi i uspjeh neće izostati. Isus nas uči da je ljubav najvažnija. Sveti Pavao je rekao da nam ostaju vjera, ufanje i ljubav, ali najveća je među njima ljubav. Po ljubavi smo spašeni", istaknula je HKR-ova urednica Snježana Kirinić Grubić, koja je nedavno primila nagradu "Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj.

/ Hana Kilijan

Urednica redakcije dječjeg programa Hrvatskog katoličkog radija Snježana Kirinić Grubić, koja je nedavno primila Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, još je jednom nagrađena za svoj novinarski rad i to nagradom “Svjetionik” za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj, koju dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva. Nagradu je dobila za radijsku emisiju “Na valovima dobrote” o temi “Pomoć udruge ‘Savao’ beskućnicima Grada Zagreba”.

Ono što nagradu čini posebnom je žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva kao što su nezaposleni mladi, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga, a koji se u izboru najboljih radova vodi okvirnim smjernicama, pojasnili su iz Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Ne volontiram u udruzi, ali ono što volonteri rade je zaista prekrasno!

Mreža, kako su objavili, nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje može rezultirati konstruktivnim rješenjima za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj. Upravo se tim idejama vodila Snježana u osmišljavanju i snimanju emisije za koju je nagrađena.

“Nakon što sam, po uputi glavnog urednika, prijavila emisiju za nagradu ‘Svjetionik’, nazvala sam predsjednika udruge ‘Savao’ Zvonka Jambrešića. On me upitao o kakvoj se nagradi radi i sjetio se našeg snimanja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Ne volontiram u udruzi, ali ono što oni rade je zaista prekrasno. Daruju svoje vrijeme onima koji su u potrebi, ne gledaju na njih kao na nekoga tko je manje vrijedan, već kao na osobe kojima je potrebno pružiti ruku”, rekla je Snježana, govoreći o svome iskustvu susreta s volonterima i korisnicima udruge ‘Savao’.

Za udrugu je, kaže nam Snježana, saznala sasvim slučajno. Jedna od njezinih župljanki iz Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici upoznala ju je s radom Udruge koja je tada tek počinjala sa služenjem beskućnicima na zagrebačkim ulicama. “Preko nje sam dobila kontakt predsjednika Udruge. Čuli smo se preko telefona i moja je ideja bila da snimanje odradimo na Radiju. No, iz tjedna u tjedan se nikako nismo mogli dogovoriti. Zatim je gospodin Zvonko predložio da ja dođem k njima na teren”, prisjetila se Snježana.

Kako Snježana živi u Velikoj Gorici, odlazak na teren je odgađala jer nikako nije uspijevala uskladiti radno vrijeme u redakciji s obiteljskim obvezama. Inače, volonteri udruge ‘Savao’ okupljaju se svakog utorka i petka u 20 sati na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Snježana svjedoči da je Bog po svojoj providnosti stvorio pravi trenutak za snimanje emisije.

Bitno je u svakome čovjeku prepoznati Isusa!

“Vraćala sam se jednog utorka s roditeljskog sastanka moga sina. Vozeći se, pomislila sam kako je to idealna prilika da odem na Glavni kolodvor. Gospodin Zvonko mi je dan prije rekao da bi bilo odlično da dođem baš tada jer su pripremili proslavu rođendana tajnika Udruge. Bila sam umorna nakon sastanka i dvoumila sam se hoću li otići li ne, a uz sve to još je padala i kiša. Ipak, odlučila sam otići. Došavši tamo, stala sam na stepenice Pošte i skrila se od kiše. Ljudi su se počeli okupljati. Nekoliko minuta prije 20 sati kiša je prestala i tada je počela rođendanska proslava o kojoj sam napravila emisiju”, prisjetila se Snježana.

Rođendan – Mario Karakaš, tajnik Udruge Savao

Zahvaljujući pomoći fra Siniše Pucića, koji je u to vrijeme bio u Zagrebu, i predsjednika Zvonka Jambrešića, snimila je volontere Udruge, ali i osobe s iskustvom siromaštva koje se okupljaju oko njih. “Priče korisnika su različite. Volonteri su se prisjetili lijepih priča i mnoge su osobe maknute s ulice zahvaljujući njima. Tim ljudima je potrebna mala ruka pomoći, potrebno je da ih se usmjeri. I oni se, uz našu pomoć, mogu ostvariti kao članovi našeg društva. Bitno je, kao što je posvjedočila jedna volonterka, u svakome čovjeku prepoznati Isusa. Bog nas je sve stvorio – neke sposobnije, neke manje sposobne. No, ako smo sposobni, dužni smo pomagati onima manje sposobnima”, istaknula je Snježana.

Isus nas uči da je ljubav najvažnija!

Inače, emisija HKR-a “Na valovima dobrote” počela je s emitiranjem 2018. i zamišljena je kao emisija u kojoj će se govoriti o dobrim djelima. Upravo je Snježana osmislila koncept te emisije, koja se danas emitira pod nazivom „Novi valovi dobrote“ s ciljem izvještavanja o svim ranjivim skupinama u društvu te podizanju javne svijesti o njihovim problemima, potrebama i pravima.

“Za emisiju ‘Na valovima dobrote’ priče su stizale iz cijele Hrvatske. Naša informativna i vjerska redakcija te Informativna katolička agencija su mi bile od velike pomoći jer sam preko njih dobivala informacije o humanitarnom djelovanju brojnih udruga i pojedinaca. Preko kolega sam dolazila do kontakta i tako sam pripremala emisije”, rekla je Snježana, prisjetivši se da joj je u odabiru naziva emisije pomogla kolegica Vesna Živko, koja je u samim počecima HKR-a vodila emisiju sličnog naziva, ali drugačijega koncepta.

Urednica redakcije dječjeg programa HKR-a Snježana Kirinić Grubić / Foto: HKM

Moramo usmjeriti ljude na dobro, poručuje Snježana i to je upravo ono što ona kroz svoj novinarski poziv svakodnevno nastoji ostvariti. „Naš posao nema smisla ako ne pomažemo drugima – to je naše poslanje. Kada sam došla na HKR, htjela sam pomoći ljudima da osjete Božju ljubav i dobrotu. To je zadatak nas vjernika. Moramo u svemu onome ružnome što se događa oko nas naći tračak svjetla i usmjeriti ljude na dobro. Bog stoji iza svega, On sve zna – sve naše muke i patnje. Zato nas je stvorio da jedni drugima budemo pri ruci i međusobno si pomažemo koliko je to u našoj mogućnosti“, istaknula je Snježana.

Počašćena je, kako kaže, što je osvojila ovu nagradu, osobito zato što je žiri bio sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva. “Rekli su da su se jako lijepo osjećali slušajući emisiju i to mi puno znači. Sve što radimo, pa tako i naš novinarski posao, probajmo začiniti s malom dozom ljubavi i uspjeh neće izostati. Isus nas uči da je ljubav najvažnija. Sveti Pavao je rekao da nam ostaju vjera, ufanje i ljubav, ali najveća je među njima ljubav. Po ljubavi smo spašeni”, zaključila je Snježana Kirinić Grubić.

Po ljubavi smo spašeni!

Iz Hrvatske mreže protiv siromaštva poručili su da “naziv ‘Svjetionik’ ukazuje na važnost medijskih priloga koji su – osim što rasvjetljuju pojedine životne priče i prikazuju realan kontekst u kojem se određeni fenomeni odvijaju – usmjereni na sustavna rješenja problema siromaštva i utjecaj na donositelje odluka. Do sada smo se uvjerili da nagrada ‘Svjetionik’, iako simbolična, novinarima mnogo znači te ih motivira za kvalitetnije istraživačko novinarstvo. Osim važnosti nagrade za novinare, sudjelovanje članova žirija u procesu ocjenjivanja novinarskih radova također je od velike važnosti. Uključivanjem osoba s iskustvom siromaštva u društvenu zajednicu te procese odlučivanja, čak i na ovoj razini, potičemo njihovo osnaživanje”.

Inače, nagrada se dodjeljuje u okviru međunarodnog projekta koji Hrvatska mreža protiv siromaštva provodi u partnerstvu  s organizacijama iz Austrije, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske te uz financijsku potporu ERSTE Zaklade. Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom.

Nagrađenu emisiju možete poslušati na poveznici!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja