Budi dio naše mreže

Franjevac Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Vinko Brković na svojim je društvenim mrežama objavio promišljanje u povodu blagdana sv. Josipa u kojem poručuje da je sv. Josip bio čovjek šutnje jer je njegovo djelovanje proizlazilo iz njegove šutnje i spremnosti da čuje Božji glas. U nastavku prenosimo promišljanje fra Vinka Brkovića. 

/ md

Svetom Josipu sigurno nije bilo lako u životu. Od zahtijeva svakodnevnoga života do toga da bude otac Sinu. Zasigurno nije bilo lako sve shvatiti i prihvatiti, ali u tišini Josip djeluje. Naučio se raditi u tišini svoje tesarske radionice, biti posvećen svome poslu i zadatku koji je stavljen pred njega. Jednako tako Josip u tišini noći prihvaća Mariju i Isusa. On sluša pozorno riječi koje mu anđeo upućuje u snu te tako i čini.

Uzor očinstva i sinovstva

Iako je čovjek tišine, Josip je još više čovjek djelovanja. Kod njega nema puno premišljanja i pitanja treba li ovako ili onako, ali ne zato što bi bio nesposoban razmišljati, nego zato što ima povjerenja u Boga. Dok je Zaharija nijem zbog nevjere, Josip šuti iz vjere, jer zna da nema što nadodati Božjim riječima, nego samo djeluje.

Njegovo djelovanje proizlazi iz njegove šutnje i spremnosti da čuje Božji glas. O tom govoru je slušao i učio tijekom svoga odrastanja i svakodnevnog moljenja: “Čuj Izraele..”, samo što je došao tren kada je i on sam morao čuti.

Josip je svetac koji je uzor očinstva, ali i sinovstva, jer da bi bio otac najprije je morao biti sin. On je čovjek šutnje i djelovanja. On je čovjek brige, ali i rada. On nije samo tu za traženje posla, nego i uzor nasljedovanja u slušanju i djelovanju prema Božjoj riječi.

Ugledaj se na svetog Josipa

Ugledajmo se često u njegov primjer tišine i kontemplacije kako bismo i mi prepoznali u kojem smjeru trebamo djelovati. Pogotovo muškarci koji prečesto stavljaju žene na svoje mjesto i prepuštaju njima svoje uloge očinstva. Ohrabrite se i budite odlučni preuzeti ulogu oca obitelji, a ne polu-oca ili nešto krnje. Nevolje će doći, ali imamo uzor u sv. Josipu kako je i najveće nevolje moguće prevladati uz tišinu i dobar san!

Šutite i sanjajte, ali ne zadržavajte se na tome, nego iz šutnje djelujte i slijedite Božji put! Hranite se Božjom riječju! Pristupajte redovito sakramentu pomirenja i euharistiji kako biste bili nahranjeni Kristovim tijelom za svakodnevnu borbu koja je pred vama!

Poveznica na objavu fra Vinka Brkovića.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja