Budi dio naše mreže

Udruga je objavila Priopćenje o prijedlogu Odluke Grada Zagreba o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja-odgojitelja kojom se stečena prava korisnika umanjuju ili čak ukidaju! Priopćenje donosimo u cijelosti:

/ hjb

Grad Zagreb je 5. studenoga otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Kao što se može iščitati iz prijedloga navedene Odluke, a što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare potvrdila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, mjera roditelj-odgojitelj se ovim praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, već čak i za postojeće.

Udruga Obitelji 3plus smatra da je ovakav prijedlog Odluke potpuno neprihvatljiv.

Ponovno ističemo kako se stečena prava za postojeće korisnike mjere roditelj-odgojitelj ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati. Postojeći korisnici mjere roditelj-odgojitelj donijeli su dugoročnu odluku kada je, primjerice, jedan od roditelja dao otkaz, potpuno se posvetio obitelji i odgoju djece, a cijela obitelj je tome prilagodila svoje financijske, kreditne, stambene i organizacijske obveze. Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj-odgojitelj.

Udruga Obitelji 3plus je u javnom savjetovanju Grada Zagreba o predmetnoj mjeri, održanom u siječnju 2020. godine, iznijela niz konkretnih prijedloga prilagodbe mjere roditelj-odgojitelj za nove korisnike, s ciljem da mjera i dalje bude atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu. Prijedlozi koje smo uputili u tom javnom savjetovanju dostupni su OVDJE.

Udruga Obitelji 3plus u više je navrata isticala potrebu da se mjera roditelj-odgojitelj, kao najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike, implementira i na nacionalnoj razini, što u svojim nastupima često ističu i vodeći hrvatski demografski stručnjaci. U korist tome idu i podatci Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo da je mjera roditelj-odgojitelj u Gradu Zagrebu utjecala na to da su se majke u većem postotku odlučile imati više od dvoje djece.

Naposljetku, jedno od predizbornih obećanja Hrvatske demokratske zajednice još 2016. godine (vidljivo u službenom izbornom programu “Vjerodostojno”, str. 57.) glasilo je: “Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece”. Koliko još trebamo čekati na potez nadležnog ministarstva i/ili Vlade da se realizira ovo obećanje?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja