Budi dio naše mreže

Povodom 25. obljetnice smrti sv. Majke Terezije i spomendana ove svetice, Zajednica Albanaca PGŽ organizirala je u nedjelju 4. rujna hodočašće u svetište Majke Božje Trsatske.

/ hjb

Prigodan program započeo je okupljanjem kod kipa sv. Majke Terezije i polaganjem cvijeća i svijeća, nakon kojega su uslijedili prigodni govori i koncert. Vrhunac slavlja bila je svečana dvojezična sveta misa koju je predslavio don Krist Gjergji, misionar Albanske katoličke misije u Hrvatskoj, u koncelebraciji gvardijana trsatskog svetišta fra Krunoslava Kocijana i župnika Župe sv. Ane na Gornjoj Vežici vlč. Marka Gregića.

Propovijed na albanskom jeziku uputio je don Gjergji, a na hrvatskom fra Krunoslav koji je na početku rekao da je Isusov govor u pročitanom Evanđelju vrlo strog i zahtjevan. On kaže da ako tko želi ići za njim, treba “mrziti” svoje najbliže, svoju obitelj. Obrazložio je to rekavši da je Isus na svom zadnjem putu u Jeruzalem, koji će završiti njegovom smrću na križu, ali koji će njegovim uskrsnućem za nas biti otkupiteljski. Drugi razlog, nastavio je propovjednik, jest da Isus želi dati priliku onima
koji Ga žele slijediti, da razmisle u što se upuštaju. Nije Isus želio nikoga prevariti niti namamiti da ide za njim i bude s njim.

Ako današnju poruku Božje riječi povežemo sa sv. Majkom Terezijom, možemo uočiti da je njezin identitet proizlazio upravo iz te radikalnosti i spremnosti slijediti Isusa. Majka Terezija se usudila u podijeljenom društvu, koje ne mari za najsiromašnije i koji umiru na ulici, prepoznati i okupljati upravo njih.

Ova svetica, nastavio je, u njima je prepoznala Isusa, a oni su bili potrebni njezine blizine i smilovanja. Zadnje trenutke života tih osoba ona je htjela učiniti dostojnima, uz lijepu riječ, pažnju, uz kakav gutljaj i zalogaj koji će ih ispratiti pred lice Svevišnjega, bez obzira koje je vjere ta osoba bila i kakav je život živjela. Upravo u tome je nama Majka Terezija i tada i danas, upozorenje i poziv, da se ogledamo oko sebe i pogledamo iz čega mi crpimo svoj identitet, što je nama važno u životu, jesmo li doista ljudi koje Bog poziva da vide druge ljude i njihove potrebe i da tražimo svoj identitet u Gospodinu, rekao je propovjednik. Zaključio je da i nas Bog poziva na tu odgovornost, solidarnost i spremnost da odgovorimo na svaki Božji poticaj i svakoga dana učinimo nešto lijepo za Boga.

Vjernice uz kip svetice / Foto: Helena Anušić

Proslavi su nazočili Predsjednik Zajednice Albanaca PGŽ Valentin Ileshi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ Gani Xharahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Rijeke Ton Marku, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanik gradonačelnika grada Rijeke Srđan Škunc, veleposlanik Republike Kosova Martin Berishaj, veleposlanik Republike Albanije Riza Poda, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetahu i izaslanik veleposlanstva Republike Albanije, počasni konzul Bashkim Enesi.

Neki od njih obratili su se prigodnim govorima na početku misnoga slavlja. Albanski veleposlanik Riza Poda tako je Majku Tereziju istaknuo kao simbol dobrote, jedinstva, solidarnosti, mira, skrbi – simbol ljubavi. “Ova velika humanitarka albanskog porijekla postala je most prepoznavanja albanskog naroda u svijetu. Njezin
primjer poziva sve nas otvoriti nove horizonte kako bismo s ljubavlju i nadom, poštivanjem, solidarnosti i međusobnom suradnjom mogli biti jedni drugima podrška u životnim trenucima”, poručio je Poda.

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj iskazala je zahvalnost gradu Rijeci, trsatskom svetištu i gvardijanu Svetišta te Riječkoj nadbiskupiji i riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću na podršci i uključenosti u provedbi ideje postavljanja kipa sv. Majke Terezije 2018. godine, na ulazu u najstarije hrvatsko svetište. “Majka Tereza nije samo naša, ona je svačija, jer svi smo mi potrebni ljubavi”, istaknula je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja