Budi dio naše mreže

U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u utorak održan je treći „Susret u Riječi“ u organizaciji „Teofila“ – udruge bivših studenata i prijatelja Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Tema susreta bio je odlomak iz Lukina Evanđelja „Progovori njemak“ .

/ mp

U prvom dijelu večeri fra Ante Vučković protumačio je vrlo slojevito taj iznimno kratki novozavjetni tekst. Govoreći, prvo, o razlozima i iskustvima nijemosti fra Ante Vučković je rekao da „ima trenutaka kada ostanemo bez riječi pred ljepotom, svetošću, dobrotom. No, ima trenutaka kada nam riječ bude oduzeta zbog tjeskobe, zla i neshvatljivosti nasilja. Ponekad je razlog nijemosti trenutak kada donesemo odluku da nećemo izustiti niti jedne riječi: na primjer kada se dogodi prekid odnosa nakon nasilja, izdaje, kada riječ nema nikakva smisla i značenja, kada imamo potrebu zaštititi se. Ima iskustva o kojima sami sebi zabranimo govoriti, o kojima se bojimo govoriti.“ Sva se naša iskustva nijemosti zrcale upravo u ovom kratkom tekstu koje je za Isusove suvremenike bilo jako zvučno, nedvosmisleno je podsjećalo na obećanja i proroštva proroka Izaije o Mesiji i mesijanskom vremenu pa je ova kratka epizoda iz Isusova života za pojedince i masu koja ga je pratila i slušala bila živo ostvarenje proroštva.

Isus je Božja prisutnost, u njemu je Bog sam došao k nama i čim je Isus oslobodio njemaka pojavile su se dvije reakcije: udivljenje mnoštva i podmetanje manjine da po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle!“ nastavio je fra Ante Vučković. Imamo veliku masu koja se divila kada je Isus oslobodio njemaka i mali dio koji prigovara. Takav je svijet, nemoguće je napraviti išta dobra, a da se ne pojave oni koji to javno kritiziraju ili podmeću. No, to Isusa nije spriječilo da i dalje naviješta, oslobađa i iscjeljuje.

Svoje je izlaganje predavač zaključio odgovor na pitanje kako odriješiti vlastite zavezane sposobnosti i primjerom rada terapeutkinje Lene Rustin koja je radila s djecom koja su mucala. Nije gledala samo na dijete nego na cijelu obitelj i na odnose. Radila je s roditeljima, a ne s djecom jer je primijetila da se ne treba samo dijete i njegova sposobnost govora promijeniti, nego se svi oko djeteta trebaju promijeniti. Rad s djecom temeljio se na iskustvu svakodnevne pohvale i promjene odnosa unutar svih članova obitelji. Na koncu bi roditelji zahvaljivali ne samo za pomoć oko djece nego i što im je spasila brak.

U drugom je dijelu večeri jedna od najvećih naših sportašica svih vremena Blanka Vlašić ugostila proslavljenog glumca, stand-up komičara i scenarista Željka Pervana koji je vrlo odvažno, iskreno i na svoj prepoznatljiv način posvjedočio svoju vjeru i ljubav u Krista: „Meni dokaza ne treba, ja vjerujem. Vjerujem u Boga koji je Ljubav“, kazao je, dodavši kako razumije one koji promišljaju svoju vjeru, pa pronalaze zamjerke Bogu u, recimo, patnji.

Nakon toga Željko Pervan dao jako zanimljivu interpretaciju Knjige o Jobu koja ga, priznao je, oduševljava. „Momak ima sve! Znači ono, ima se! Tisuće deva, sedam sinova, tri kćeri – ima se! I onda – Titanik, potonuće. Dolaze mu prijatelji i traže u njemu razloge njegove patnje, no, Job ih uvjerava da nema ništa. Oni mu ne vjeruju! Mora biti nešto! I onda Job ide u svađu s Bogom. No, tu pada jer, tko može reći zoro svani sat i pol ranije? Nitko! To može samo Bog. Znate koliko puta se Job predomišljavao? Jedanaest puta! Koji je odgovor na patnju? Nema ga.“

Željko Pervan je naglasio kako znanje traži dokaze, ali vjera ne, ona ide dublje.

„Ja ljubim Krista i Boga kojeg nam je on navijestio. Bog ne kažnjava! Kada čujem: ‘Bog me kaznio!’ zgrozim se. Ma nije te čovječe Bog kaznio, kaznila te tvoja pohlepa, glupost, loša ambicija. Bog ne kažnjava, Bog voli, Bog je savršen, ljubav sama“, kazao je.

Na koncu razgovora Blanka je Vlašić pitala svog sugovornika je li ikada imao poteškoća s okolinom zbog otvorenog svjedočenja svoje vjere: „Nisam imao problema, drugi su imali!“, našalio se Željko Pervan i pozvao publiku na hrabro svjedočenje svoje vjere, kazao je da moramo biti Kristovi vojnici koji znaju kome pripadaju i koji ne surađuju sa zlim.

„Molite, molite, molite! Čitajte Sveto pismo!“, zaključio je gost večeri Željko Pervan i spomenuo kako mu nikako ne sjeda starozavjetna priča o žrtvovanju Izaka nakon čega je krenula vrlo živa rasprava između njega, Blanke Vlašić i fra Ante Vučkovića koju su sugovornici zaključili da treba čitati Sveto pismo i promišljati o njemu ne bojeći se postavljati pitanja Bogu i graditi vlastito mišljenje, uvažavajući drugoga, ali i biti otvoren za vlastitu nadogradnju.

Večer puna humora, ugodnog ozračja, dubokog razmatranja Božje riječi i dinamičnog dijalogiziranja publici će biti dovoljna da dođe i na sljedeći zakazani „Susret u Riječi“ koji će se održati 14. svibnja u splitskom sjemeništu u 20 sati. Više informacija možete vidjeti ovdje.

Dio atmosfere s večeri “Susret u Riječi” donosi agencija Cropix:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja