Budi dio naše mreže

Međunarodna izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“ u utorak, 23. siječnja 2024. otvorena je u katedralnoj Župi Svih Svetih u Đakovu. Izložbu je osmislio i izradio bl. Carlo Acutis, a u Đakovo je stigla zalaganjem vjeroučitelja Mihaela Kelbasa te je možete posjetiti do 2. veljače.

/ mk

Otvorenju izložbe prethodilo je misno slavlje koje je u đakovačkoj katedrali predvodio Kristijan Stojko, župnik i upravitelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. S njim u koncelebraciji bili su domaći župnik Ivan Lenić, ravnatelj UZUK-a Mato Gašparović i mons. Luka Marijanović, kanonik Prvostolnoga kaptola. Vlč. Stojko je na poziv župnika Lenića došao u Đakovo kako bi kao upravitelj jedinstvenog Euharistijskog svetišta u Hrvatskoj govorio o euharistiji i Carlu Acutisu i njegovoj izložbi koja usmjerava na središte života Katoličke Crkve i njezinih članova, a to je misa, euharistija gdje nam se živi Bog daruje.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Isusu treba prinijeti ono što imamo i on će preobraziti naš život.

U homiliji je vlč. Stojko istaknuo važnost duhovnih oporuka koje nam je Bog dao, a to su Božja riječ i euharistija te da je jako važno da vjernici svakodnevno čitaju Božju riječ i često se hrane Isusovim tijelom jer su to temelji duhovnoga života. Govorio je da Isusu treba prinijeti ono što imamo i on će preobraziti naš život. Tu je snaga živoga Krista po kojemu se rađaju evangelizatori za današnje vrijeme, a takav je bio i bl. Carlo Acutis.

„Bog treba radnike koji će Božju poruku prenijeti drugima, svijetu. Nestašica je radnika, na sve strane, nestašica i Božjih radnika, aktivnih laika, vjeroučitelja, kateheta, bogoslova, svećenika, časnih sestara. Isus nas ohrabruje i kaže: “Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju.” Isus treba radnike. Važno je biti spreman i otvoren Božjoj volji.“ Upravo takav je bio i Karlo Acutis koji je na misnom slavlju dobio ideju da osmisli i izradi izložbu o euharistijskim čudima diljem svijeta.

Bog treba radnike koji će Božju poruku prenijeti drugima, svijetu.

U prepunoj dvorani Župe Svih Svetih izložbu je otvorio vlč. Kristijan Stojko. Uvodno se osvrnuo na euharistijsko čudo u Ludbregu. O realizaciji ideje da se izložba postavi u Đakovu govorio je vjeroučitelj Kelbas koji je osobno s još jednim prijateljem otišao po nju u Split. On je također izradio i šestominutni film o bl. Carlu koji je prikazan u sklopu izložbe. Župnik Lenić je rekao da se Izložbom željelo potaknuti vjernike i okrenuti ih sakramentu euharistije.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Na jednome od banera izložbe piše da je euharistijsko čudo Božja intervencija da se nama ljudima ponovno pokaže i posvjedoči da je Krist tu, svojim tijelom i svojom krvlju. Župnik je zahvalio svima na dolasku i pozvao sve da iskoriste vrijeme do 2. veljače i pogledaju izložbu te pozovu svoje ukućane i posebno mlade na izložbu. Kroz približavanje euharistiji, upoznavanjem euharistijskih čuda diljem svijeta, prigoda je upoznati i mladoga blaženika Carla Acutisa koji je zabilježio 136 euharistijskih čuda. Posebnost izložbe je i relikvijar s moćima bl. Carla kojim je na kraju vlč. Stojko blagoslovio sve okupljene. Zbor Santo je na čelu sa s. Jelenom Kavačević pjevao na misnom slavlju i otvorenju izložbe.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja