Budi dio naše mreže

O tome je li isticanje crvene petokrake u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture izraz umjetničke slobode ili političko-ideološka provokacija govorilo se u Argumentima HKR-a u četvrtak 24. rujna koje je uredio i vodio Ivan Tašev.

/ HKM

Dovelo do društvenog konflikta

Akademik Zvonko Kusić

Akademik Zvonko Kusić istaknuo je preporuku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima te odgovorio na kritike da se prema simbolima svih totalitarnih režima ne odnosi jednako rekavši da isticanje zvijezde petokrake u nekim slučajevima prihvatljivo. Ona je prihvatljiva u dijelu u kojem simbolizira antifašističku borbu, no dio koji se odnosi na povijesnu kompromitaciju komunizma sporan je te se može kazniti, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje o samoj umjetničkoj instalaciji savjetnik za društvena pitanja predsjednika Vlade akademik Kusić je rekao: „Važna je intencija, treba gledati služi li nešto provokaciji ili zaista obilježavanje obljetnica, a tu je i element umjetničke slobode koja je jako rastezljiva. Međutim, reakcija izazivanja društvenoga konflikta i antagonizacije društva pokazala je da je to možda bila loša odluka, bez obzira što ispunjava druge uvjete.“

Provokacija uspjela

Dr. Boris Beck

Osvrćući se na modernu umjetnost dr. Boris Beck kazao je da je riječka instalacija nešto između „ironičnoga objekta i performansa“, ali da je provokacija uspjela jer se o tom umjetničkoj instalaciji govori. Ukazujući na dosadašnji rad autora instalacije kazao je da je već izradio repliku Titove nadgrobne ploče preuređene u radijator, potom repliku Baščanske ploče kao klopke…

„Iz tih radova vidimo da umjetnik ironično koristi elemente i simbole prošlosti, ali vidi se i tendencija – ipak se grijemo na Titovoj ploči, ona nam daje toplinu, poklopit će nas Bašćanska ploča. Taj lijevi angažman očitovao se i u postavljanju zvijezde“, kazao je docent s Fakulteta političkih znanosti.

Protiv podjela

Dr. Mario Jareb

Kroz povijest, posebice u 20. stoljeću, mnoga su umjetnička djela način izražavanja političkih i ideološki stavova, ona nije društveno vrijednosno neutralna – ukazao je dr. Mario Jareb s Hrvatskoga instituta za povijest iznoseći stajalište da nije za zabranu simbola.

„Ne treba ići u put potpune zabrane simbola, iako se može to činiti na kratke staze efikasnim, držim da ta zabrana može biti kontraproduktivna te izazivati nove podjele i sukobe u društvu. No totalitarne simbole treba ukloniti iz javnosti, svesti ih na privatnu upotrebu unutar četiri zida, to bi bio put da u društvu više nemamo tako snažnih podjela koje ne ničemu dobrom.“

Što je Crkva ponudila?

U emisiju „Argumenti“ iz Rijeke se uključio voditelj Povjerenstva za crkvena kulturna dobra Riječke nadbiskupije dr. Marko Medved, profesor na Teologiji u Rijeci koji je izvijestio na koji se način nadbiskupija pokušala i uspjela uključiti u manifestaciju Europska prijestolnica kulture.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja