Budi dio naše mreže

Skupina hrvatskih znanstvenika dokazala je da kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva na prirodan i neškodljiv način narušava širenje uznapredovaloga karcinoma debelog crijeva. Zaključili su to u znanstvenom članku objavljenom u "Frontiers in Pharmacology", jednom od vodećih svjetskih časopisa na području istraživanja potencijalnih terapijskih sredstava. Dr. Ivan Jakopović, jedan od autora istraživanja koji proučava ljekovita svojstva gljiva gotovo četiri desetljeća, za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je više o ovom svjetskom uspjehu.

/ Andrea Tomurad

Svjetski značajno istraživanje o utjecaju kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1 na narušavanje procesa rasta i širenja uznapredovaloga karcinoma debelog crijeva, rezultat je suradnje međunarodno priznatih znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu te hrvatske tvrtke Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva. Članak potpisuju dr. sc. Boris Jakopović i suradnici: doc. dr. sc. Anita Horvatić, prof. dr. sc. Nada Oršolić, dr. sc. Marko Klobučar, prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić, mag. pharm. inv. Petra Grbčić, dr. sc. Andrea Gelemanović te dr. sc. Ivan Jakopović, osnivač tvrtke Dr Myko San. Dr. Jakopović proučava ljekovite gljive od 1981., a njihovom praktičnom primjenom bavi se od 1989. Član je International Society for Mushroom Science i New York Academy of Sciences, uredništva znanstvenog časopisa International Journal of Medicinal Mushrooms (New York), te International Scientific Committee redovitih globalnih znanstvenih konferencija o ljekovitim gljivama (IMMC). Tvrtku Dr Myko San osnovao je, s Marijom Jakopović, 1990. godine.

Hrvatska je među zemljama s najvišom stopom smrtnosti od raka.

Za HKM dr. Ivan Jakopović rekao je više o ovom istraživanju, pozitivnim učincima ljekovitih gljiva u borbi protiv karcinoma te daljnjem znanstvenom radu u tom području.

Dr. Ivan Jakopović / Foto: Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva

Dr. Jakopović je naglasio kako je tvrtka svojim radom u svjetskom vrhu s obzirom da je prva hrvatska, ali i prva europska tvrtka specijalizirana za razvoj i proizvodnju preparata iz ljekovitih gljiva. “Najbolji dokaz našeg statusa je da smo bili svega treća tvrtka u svijetu koja je dobila mandat za organiziranje svjetske znanstvene konferencije o ljekovitosti gljiva”, rekao je pojasnivši kako su 2011. bili domaćin konferencije u Zagrebu na kojoj je sudjelovalo 150 znanstvenika iz 38 zemalja.

Govoreći o predmetu istraživanja, odnosno ekstraktima ljekovitih gljiva Agarikon.1 dr. Jakopović je pojasnio kako se radi o dijetetskom preparatu koji se sastoji od ekstrakata pet vrsta gljiva sa snažnim, a neškodljivim antitumorskim djelovanjem. “Očekujemo da će istraživanje pridonijeti priznavanju kvalitete, značenja i poželjnosti upotrebe snažnih i neškodljivih sredstava u cijeloj lepezi borbe protiv raka. Hrvatska je nažalost među zemljama s najvišom stopom smrtnosti od raka što se mjeri brojem umrlih na 100 tisuća stanovnika. Nažalost među najlošijima smo u svijetu te svako istraživanje i svaki praktični napor je dobrodošao”, rekao je te istaknuo koje su novìne vezane uz objavljeno istraživanje.

Upotreba istraživanih ekstrakata dovodi do bolje prognoze daljnjeg tijeka bolesti te pokazuje pozitivne učinke u kombinaciji s kemoterapijom.

Ovo je prvi put da je provedeno istraživanje na bazičnim antitumorskim mehanizmima u jedinstvenoj kombinaciji ekstrakata i pomoću najsuvremenije tehnologije, odnosno spektrometrijom velikog opsega. “Na bazičnoj razini stvaranja bjelančevina, od kojih su sastavljene stanice i tkiva, tvari iz gljiva snažno, a neškodljivo sprječavaju sintezu ‘krivih’ protumorskih bjelančevina te se istodobno potiče proizvodnja ‘ispravnih’, tj. normalnih bjelančevina. Jednostavnije rečeno, ispravljamo ono što je genetskim greškama i drugim greškama kontrolnih mehanizama u organizmu pošlo krivo. Tumorsku proizvodnju proteina pretvaramo u normalnu, što bi s vremenom rezultiralo smanjivanjem tumora i nadomještanjem zdravim tkivom”, objasnio je dr. Jakopović i naveo kako je od vitalnog značenja što se upotrebom tih tvari koče procesi stvaranja šećera i lipida pomoću kojih tumor u organizmu za sebe pribavlja hranu i energiju. “Sprečavamo tumorskim stanicama dotok hrane i energije potrebne za njihov daljnji rast”, naveo je dodavši kako su u istraživanju primijetili da se upotrebom ovih tvari iz gljiva također smanjuje i biološka aktivnost tumora, odnosno da pozitivno utječu na niz drugih proteina, tzv. biomarkera što je povezano s boljom prognozom daljnjeg tijeka bolesti.

Istraživanje je provedeno na karcinomu debeloga crijeva, međutim ovi ekstrakti djeluju na sve vrste tumora jer procesi na koje utječu temeljni su procesi rasta i širenja zajednički svim tipovima raka. Ono što je također važno u ovom istraživanju jest činjenica da je ustanovljeno kako Agarikon.1 u kombinaciji s istraživanom standardnom kemoterapijom pomoću citostatika može pojačati učinke terapije, a istovremeno ublažiti nuspojave. Dr. Jakopović je naglasio kako nakon ovog istraživanja, planiraju objaviti još članaka te nastaviti raditi na istraživanju ljekovitih sastojaka gljiva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja