Budi dio naše mreže

Isusovci i cijela ignacijevska obitelj ove godine obilježavaju "Ignacijevu godinu": 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnicu njegove kanonizacije. Otvaranje jubileja bilo je 20. svibnja 2021., točno 500. godina od dana koji se uzima kao početak procesa obraćenja tog važnog sveca Katoličke Crkve. U Godini sv. Ignacija kada se i u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku može se dobiti potpuni oprost, svetkovina sv. Ignacija 31. srpnja dočekat će se trodnevnom pripravom. Od 28. srpnja svake večeri u 17.30 sati molit će se krunica a u 18 sati slavit će se misa s propovijedi. Na sam blagdan bit će slavljene mise u 8 i 10 sati prijepodne i svečana misa u 18 sati koju će predslaviti pater Dariusz Nowak, salvatorijanac, župnik iz Orašca i Zatona.

/ mp/IKA

Središnji datum proslave “Ignacijeve godine” je 12. ožujka 2022., kad je 400. obljetnica njegove kanonizacije. Zaključak godine je na Ignacijev liturgijski spomendan 31. srpnja 2022. godine. Geslo Ignacijeve godine je “Vidjeti sve novo u Kristu”, s to su riječi kojima sv. Ignacije opisuje promjenu u svom nazoru na svijet.

Sveti Ignacije rođen je 1491. godine u dvorcu Loyola, na sjeveru Španjolske, u pokrajini Baskiji, a umro je u Rimu, 31. srpnja 1556. godine. Od mladosti se posvetio vojničkoj karijeri, sve do 20. svibnja 1521. godine. Tog dana, dok je kao časnik u ime španjolskog kralja vodio ratnu obranu utvrde Pamplone, topovska kugla mu je u borbi teško ozlijedila nogu. Morao se povući na oporavak, a to je bila prigoda da dublje upozna život Isusa Krista i živote svetaca. U njemu se probudilo novo zvanje: slijediti Krista, Vječnoga Kralja, i s njime Boga „u svemu služiti i ljubiti“. Nakon nekoliko godina hodočašćenja, studiranja i konačno svećeničkog ređenja, zajedno sa skupinom prvih drugova, utemeljio je red Družba Isusova (Societas Iesu), kojeg je papa Pavao III. odobrio 27. rujna 1540. godine.

Zašto se obraćenje sv. Ignacija ističe u povijesti Crkve?

Zašto se obraćenje sv. Ignacija ističe u povijesti Crkve? Važan plod njegova intenzivnog duhovnog života iz godina obraćenja su poznate „Duhovne vježbe.“ Knjižica pod tim nazivom, kao i drugi Ignacijevi spisi, sadrže smjernice za duhovni život koje danas slijede milijuni vjernika. Tako da s pravom možemo reći da u središtu ovog jubileja nije sam događaj obraćenja kao takav, nego nastanak duhovnosti koju nazivamo „ignacijevska.“ Slavimo dar ignacijevske duhovnosti, njezin 500. rođendan.

Kako dobiti potpuni oprost?

Vjernici mogu dobiti potpuni oprost u crkvama Družbe Isusove za sebe ili za pokojnika, pod uobičajenim uvjetima, tj. da se u prikladno vrijeme ispovjede, pričeste i pomole na nakanu Svetog Oca, te da pobožno i molitveno pohode neku od jubilarnih crkvi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja