Budi dio naše mreže

"Želimo potaknuti ljude da se upoznaju s ignacijevskom duhovnošću i da im to pomogne u njihovom odnosu s Bogom. Hodočastit ćemo na mjesta koja su označila duhovni život sv. Ignacija", poručio je p. Tvrtko Barun, DI, u emisiji "Aktualno" HKR-a u četvrtak 9. rujna, predstavljajući hodočašće “Stopama sv. Ignacija… u Španjolsku”.

/ hk

Hrvatski isusovci zajedno s Centrom za duhovnost i kulturu Ignacije organiziraju hodočašće “Stopama sv. Ignacija… u Španjolsku” u sklopu jubilarne Ignacijeve godine: 500 godina od obraćenja sv. Ignacija i 400 godina od njegova proglašenja svetim. Inače, geslo Ignacijeve godine je “Vidjeti sve novo u Kristu” i to su riječi kojima sv. Ignacije opisuje vlastito obraćenje i promjenu u pogledu na svijet.

“Želimo potaknuti ljude da se upoznaju s ignacijevskom duhovnošću i da im to pomogne u njihovom odnosu s Bogom. Hodočastit ćemo na mjesta koja su označila duhovni život sv. Ignacija. Nastojat ćemo kroz to hodočašće odnosno duhovnu obnovu iskoristiti one elemente koji će hodočasnicima pomoći u njihovom životu”, rekao je p. Tvrtko Barun, ističući da je ignacijevska duhovnost vrlo konkretna i utemeljena u stvarnom životu.

Nadamo se da ćemo ljudima otvoriti put prema Bogu!

Ignacijevska duhovnost, istaknuo je p. Barun, pomaže u traženju i pronalaženju Boga u svakodnevnici, zatim pomaže u donošenju odluka, a tu su i duhovne vježbe – sustav molitvi i meditacija koji pomažu osobi da uredi svoj život. “Nadamo se da ćemo ljudima otvoriti put prema Bogu kroz ono što je Bog preko sv. Ignacija dao Crkvi i svijetu”, istaknuo je p. Barun te dodao da fizička priprema za ovo hodočašće nije bitna, ali da ona duhovna jest.

“Fizički napor svakoga hodočašća je simbolika izlaska iz trenutne situacije i traženja Boga drugdje kako bismo prepoznali gdje nas Bog poziva kako bismo se po povratku u svakodnevnicu pitali kako kvalitetnije možemo svjedočiti Krista”, poručio je p. Tvrtko Barun.

Za vrijeme hodočašća tražit će se Boga u četiri ignacijevska mjesta: Loyola – grad Ignacijeva rođenja.; Montserrat – marijansko svetište u kojem je Ignacije probdio noć moleći pred Gospinim oltarom; Manreza – u kojoj je Ignacije proveo 11 mjeseci te doživio intenzivna duhovna iskustva; Ksaver – gdje je rođen sv. Franjo Ksaverski, najveći kršćanski misionar svih vremena nakon sv. Pavla.

Potražite Boga na novim mjestima!

Uoči hodočašća bit će organizirana tri pripremna susreta u Zagrebu kako bi se hodočasnici što bolje pripremili, a prisutnost na minimalno dva susreta je obavezna (uživo ili preko Zoom-a). Polazak iz Zagreba je u subota 23. listopada u kasnim noćnim satima, a povratak u Zagreb u nedjelju 31. listopada u ranim jutarnjim satima. Uvjet sudjelovanja je Covid putovnica ili negativan Covid test 48 sati prije putovanja.

Broj hodočasnika je ograničen mjestima u busu, a rok prijave je do popunjenja slobodnih mjesta. Cijena je 2.350 kuna i moguće je platiti u ratama s tim da se prava rata od minimalno 800 kuna treba uplatiti kao potvrda prijave. U cijenu su uključeni prijevoz, smještaj hostelskog tipa, hrana, stručno vodstvo, pripremni susreti, materijali, duhovna pratnja i drugo.

Prijave su preko upitnika na poveznici. Za sva dodatna pitanja i informacije javite se na e-mail: manreza@ignacije.hr Ne propustite priliku proslaviti jubilarnu Ignacijevu godinu i potražiti Boga na novim mjestima tako da pođete na putovanje u rodnu mu Španjolsku. Ovo hodočašće je prilika za odlučan zaokret prema Bogu, poručuju iz Centra za duhovnost i kulturu Ignacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja