Budi dio naše mreže

U povodu obilježavanja 50. obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, nizom događanja, pod geslom Sveti budite jer ja sam svet (1 Pt 1,16), obilježena je jubilejska godina, koja je započela svečanom euharistijom koju je na obljetnicu kanonizacije uz Nacionalno svetište predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Pogledajte najznačajnije događaje i aktivnosti kojom se Šibenska biskupija pripremala kroz jubilejsku godinu sv. Nikole Tavelića.

/ dz

U Svetištu se za svečev blagdan i zaključenje jubileja pripremalo velikom devetnicom, a emitirale su se i emisije Tavelićev timbar vire, postavljen je i blagoslovljen kip Nikole Tavelića u dvorištu samostana sv. Frane i nastala je nova pjesma klape Bunari njemu u čast pod nazivom Timbar vire. Istaknuli smo neke značajne događaje vezane uz jubilejsku godinu.

Proslava 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića

Pedeseta obljetnica kanonizacije Nikole Tavelića proslavljena je u nedjelju 21. lipnja 2020. u Šibeniku misnim slavljem koje je na Trgu Ivana Gorana Kovačića uz svečevo Nacionalno svetište predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Nuncij Lingua u homiliji je istaknuo kako Isus poziva svoje učenike da se ne boje ljudi, štoviše poziva ih da njeguju strah Božji. Ponavlja to tri puta, u različitim nijansama. „Mogu nas također i nepravedno optužiti, lažno svjedočiti protiv nas, ali: ‘Ne bojte se’, sve će jednog dana doći na vidjelo, iako katkada tek nakon naše smrti.

 

Kanonizacija sv. Nikole Tavelića prije 50 godina bio je izvanredan događaj za cijeli hrvatski narod, kako u domovini, tako i u dijaspori.

Pitamo se gdje je danas sveti Nikola!? Gdje svijetli njegova svjetlost? Odgovor nije težak. On je i dalje prisutan u rodnom mjestu, Krešimirovu gradu.

Tu je njegovo svetište, rekao je u homiliji nuncij Lingua. Misno slavlje završilo je blagoslovom Kipa sv. Nikole Tavelića koji je trebao biti postavljen na svečev blagdan, 14. studenoga ove jubilarne godine u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, gdje se i danas nalazi samostan u kojem je sv. Nikola živio za vrijeme svoga boravka u Svetoj zemlji. Kip je blagoslovio biskup Rogić te nunciju Lingui darovao simboličan poklon – šibensku kapu.

Postavljen kip sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

Na prostoru gdje se u nedjelju 21. lipnja 2020. održalo svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije Nikole Tavelića postavljen je svečev kip. Djelo akademskog kipara Vida Vučaka u Šibenik je dopremljeno u subotu 20. lipnja u prijepodnevnim satima. Sveti Nikola je prikazan u franjevačkom habitu s križem u ruci, kao simbolu muke i spremnosti na odlučno propovijedanje istine zbog čega je zajedno s ostalom braćom podnio okrutnu smrt na Jafinim vratima u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. godine. Kip sv. Nikole Tavelića trebao bi biti postavljen na svečev blagdan, 14. studenoga ove jubilarne godine na Sionu u Jeruzalemu.

Velika devetnica uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića, započela je u petak 13. rujna misnim slavljem u svečevom Nacionalnom svetištu samostanu svetog Frane u Šibeniku.  Riječ je o devet petaka koje su ove godine predvodili franjevački provincijali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Devetnica je i priprava za jubilej pedeset godina od kanonizacije Nikole Tavelića.

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na spomendan sv. Josipa Copertinskoga, 18. rujna, misom koju je predslavio fra Josip Ivanović proslavljen je prvi petak velike devetnice uoči svečevog blagdana. Svečanost prvoga petka velike devetnice započela je molitvom krunice koju su predmolili članovi Franjevačkoga svjetovnog reda. Nakon toga, uslijedila je pjevana Večernja, uz molitve sedam zaziva sv. Nikoli. Devetnica će se nastaviti u petak 25. rujna posebnim programom u katedrali i misom koju je predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić. Velika devetnica uoči svečevog blagdana završila je 13. 11. svečanim misnim slavljem.

 

Misnice sv. Nikole Tavelića

Trideset i tri misnice sv. Nikole Tavelića, skrojene u radionici Drvenkar, stigle su u svečevo šibensko svetište, a u povodu skore nacionalne proslave 50. obljetnice Tavelićeve kanonizacije u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku.

Liturgijski dizajn misnica osmislio je fra Josip Ivanović, a kao dominantni motiv uzeo je stilizirani križ uklesan u zidinama Samostana sv. Frane u Šibeniku. Na taj se način željela prikazati svečeva povezanost s njegovim rodnim gradom Šibenikom i s drevnim Samostanom sv. Frane u Šibeniku, gdje je svetac sigurno proživio određene godine svojega redovničkog života – o čemu svjedoče brojni najstariji dokumenti prebogate baštinske knjižnice Samostana sv. Frane. Misnice su crvene, kao znak mučeništva, a na dnu je apliciran franjevački grb, kao znak pripadnosti razgranatom franjevačkom redu koji je od vremena sv. Frane prisutan i u našim krajevima.

Misnice doniraju vjernici, štovatelji sv. Nikole Tavelića, stvarajući na taj način duhovno „posvojenje“ ili zajedništvo sa svećenikom koji će tu misnicu nositi, objavljeno je na mrežnoj stranici Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

Predstavljena nova pjesma u čast sv. Nikole Tavelića – Timbar vire

Klapa Bunari predstavila je 7. lipnja u dvorištu Samostana sv. Frane u Šibeniku novu pjesmu Timbar vire. Pjesmu u čast prvomu hrvatskom kanoniziranom svecu, sv. Nikoli Taveliću, naručio je Samostan sv. Frane iz Šibenika. Upravo u tom samostanu najvjerojatnije je živio taj sveti Šibenčanin.

Prigodna pjesma “Timbar vire” nastala je u povodu jubileja 50. obljetnice kanonizacije prvoga hrvatskog sveca, franjevca, mučenika, Šibenčanina, sv. Nikole Tavelića. Pjesmu je za Samostan sv. Frane iz Šibenika i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, u svrhu priprave i proslave jubileja, pripremio tim Bilić/Lasan, a izvodi je klapa Bunari iz Vodica.

Emisija “Tavelić timbar vire” iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

U jubilejskoj godini sv. Nikole Tavelića nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića povezivalo je domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Od 18. rujna do 13. studenog, svakog petka od 14:00 do 15:00 sati bilo je moguće pratiti emisiju “Tavelićev timbar vire” putem društvenih mreža: Facebook stranice Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića ili YouTube kanala ‘Svetište Šibenik’. Snimke emisija moguće je pogledati OVDJE.

Blagdan sv. Nikole Tavelića 14.11.2020.

Jubilejska Godina sv. Nikole Tavelića, koju je za Šibensku biskupiju proglasio biskup Tomislav Rogić, završit će na blagdan prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca 14. studenoga 2020. Svečanu euharistiju prenosit će Hrvatski katolički radio, Laudato TV i Radio Marija.

U Šibeniku se nalazi Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića (crkva sv. Frane) gdje je tijekom stoljeća očuvan kult i gajeno štovanje sv. Nikole, koje se nakon kanonizacije proširilo u cijelomu hrvatskom narodu. Nikolu Tavelića, kao prvoga Hrvata, kanonizirao je sv. Pavao VI. 21. lipnja 1970. u Rimu.

Podsjećamo, u povodu obilježavanja 50. obljetnice toga za Hrvate povijesno važnoga događaja, nizom događanja, pod geslom Sveti budite jer ja sam svet (1 Pt 1,16), obilježena je jubilejska godina, čiji je vrhunac bila svečana euharistija koju je na obljetnicu kanonizacije uz Nacionalno svetište predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U Svetištu se za svečev blagdan i zaključenje jubileja priprema velikom devetnicom – devet petaka uoči blagdana. Na posljednji petak devetnice, na uočnicu blagdana, 13. studenoga, večernju misu u 18 sati predslavit će rektor Svetišta fra Ivan Bradarić.

Na sam blagdan 14. studenoga svečanu euharistiju u 10:30 predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na kraju slavlja šibenski biskup Tomislav Rogić zaključit će Godinu sv. Nikole Tavelića.

Misa će se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, najvjerojatnije slaviti na trgu uz Svetište.

Prijenos će biti moguće pratiti u programu i na Facebook stranici Hrvatskoga katoličkog radija,na Laudato televiziji te na Radio Mariji.

Osim središnjeg slavlja, mise će se slaviti u 8 (fra Ivan Penava) i 18 sati (fra Ivan Bradarić).

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja