Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-nikola-tavelic

Evanđeoska ludost sv. Nikole Tavelića i drugova

Ovih se dana ponosno prisjećamo sv. Nikole Tavelića, koji je prije pedeset godina, 21. lipnja 1970. kanoniziran kao prvi hrvatski svetac. A znamo li kako je izgledala smrt Nikole i drugova?

SVETI NIKOLA TAVELIĆ Pogledajte kako je Šibenska biskupija obilježila svečev jubilej

U povodu obilježavanja 50. obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, nizom događanja, pod geslom Sveti budite jer ja sam svet (1 Pt 1,16), obilježena je jubilejska godina, koja je započela svečanom euharistijom koju je na obljetnicu kanonizacije uz Nacionalno svetište predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Pogledajte najznačajnije događaje i aktivnosti kojom se Šibenska biskupija pripremala kroz jubilejsku godinu sv. Nikole Tavelića.

FOTO 50. obljetnica kanonizacije Nikole Tavelića

Pedeseta obljetnica kanonizacije Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca, proslavljena je u Šibeniku euharistijskim slavljem kod Samostana sv. Frane koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

POSLUŠAJTE Predstavljena nova pjesma u čast sv. Nikole Tavelića

U nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, 7. lipnja, predstavljena je nova pjesma u čast sv. Nikole Tavelića "Timbar vire". Ovim događajem započeli su Dani sv. Nikole Tavelića kao priprava za skoru proslavu jubileja 50. obljetnice kanonizacije.

TIMBAR VIRE Nova pjesma o sv. Nikoli Taveliću

U povodu jubileja 50. obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca, franjevca, mučenika, Šibenčanina, sv. Nikole Tavelića nastala je prigodna pjesma "Timbar vire" koju je u programu Hrvatskoga katoličkog radija, u emisiji Sacro ritam predstavio upravitelj Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić.

Doznajte zašto se Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića nalazi u samostanu sv. Frane u Šibeniku

"Nikola Tavelić je preminuo 14. studenog 1391. mučeničkom smrću u Jeruzalemu i ta je vijest brzo došla u samostan sv. Frane koji je njegov matični samostan. Svjedočanstvo o njegovoj mučeničkoj smrti čuva se u prijepisu izvješća o tome. U ovom samostanu se čuva i najstariji likovni prikaz našeg sveca iz 16. stoljeća“, pojasnio je fra Ivan Bradarić.

Fra Tomislav Šanko: Sv. Nikola Tavelić je bio svoj, ali je ljubio druge i drugačije!

"Ono što Bog čini u našem životu je poput mozaika, a mi vidimo samo nekoliko kamenčića oko nas. Po tome je sv. Nikola Tavelić bio velik - iz Šibenika je otišao u Bosnu pa u Svetu zemlju, a Bog mu je polako širio horizonte. Mi krenemo s mjesta gdje jesmo, a Bog nas odvede negdje gdje ni sami ne slutimo", rekao je provincijalni vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te župnik Župe sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu fra Tomislav Šanko, OFM, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, govoreći o prvom hrvatskom svetcu, franjevcu i mučeniku.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja