Budi dio naše mreže

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta. Misa za Bleiburške žrtve slavit će se prvi put na Udbini, prema prijedlogu HBK-a. Razlog je epidemiološka situacija.

/ anh

Kao i prijašnjih godina, Hrvatski sabor pokrovitelj je i ovogodišnjeg obilježavanja središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je tim povodom u četvrtak radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije: mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem, mons. Zdenkom Križićem, gospićko-senjskim biskupom, dr. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom i dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu HBK-a, te predstavnicima Počasnog bleiburškog voda Milanom Kovačem i Božom Vukušićem.

Sudionici sastanka razgovarali su o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta te definirali program događaja.
Vodeći računa o složenoj epidemiološkoj situaciji, komemoracija će se održati 15. svibnja, na sličan način kao i prošle godine.

Prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i sveta misa koja će se služiti – a to je velika novost, naravno, zbog preventivnih protuzaraznih mjera – prvi put na drugome mjestu; u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, sve dakako sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije.

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini (Foto: IKA)

Zaključno, sugovornici su se složili kako će u idućem razdoblju, prateći razvoj epidemiološke situacije, preciznije razraditi cjelokupni program obilježavanja komemoracije te o tome pravodobno izvijestiti javnost, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini zamišljena je kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode. Crkva je svečano otvorena i blagoslovljena 11. rujna 2010. godine.

Kamen temeljac buduće crkve izvađen je iz temelja krbavske katedrale. Kamen je 8. lipnja 2003. blagoslovio Ivan Pavao II. na Trsatu. U temelje crkve Hrvatskih mučenika na Udbini svečano je položen 9. rujna 2005. godine. Na čelu projekta izgradnje ove crkve bio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prigodom 10. obljetnice, 29. kolovoza 2015. godine, blagoslovljen je oltarni kameni reljef “Slava hrvatskih mučenika”, rad hrvatskog akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Oko Crkve hrvatskih mučenika nalazi se spomen-park. U njega se donose spomen-kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica.

O Bleiburškoj tragediji i Križnom putu

Bleiburška tragedija je jedan od naziva za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti koji je počinila Jugoslavenska armija u razdoblju nakon 15. svibnja 1945. godine nad zarobljenim vojnicima poraženih vojski i civila kojih su ih pratili u pokušaju da se predaju zapadnim saveznicima u Austriji. U Hrvatskoj je za ta stradanja uobičajen i naziv Križni put.

Zločin je započeo 15. svibnja 1945. kada su se pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (NDH) i civili pokušali predati britanskoj vojsci kod Bleiburga. Britanci su međutim odbili prihvatiti predaju tih vojnih snaga i civila te naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji.

Snage Jugoslavenske armije su zarobljene vojnike i civile s Bleiburga povukle dublje na područje pod svojom kontrolom. Zarobljenici su bili prisiljeni hodati u kolonama do komunističkih logora gdje su trebali biti zatočeni. No, na tom putu izvršene su masovne likvidacije  kod Maribora, Celja, Kočevja i drugdje u Sloveniji, a u Hrvatskoj u okolici Krapine, Samobora, Karlovca, Siska, Bjelovara i drugdje. Znatan broj ljudi pomro je od iscrpljenosti i zaraznih bolesti u raznim logorima koje su osnovale komunističke vlasti. Masovno stradanje trajalo je od svibnja do kolovoza 1945. godine. Opća amnestija proglašena je 3. kolovoza 1945., ali je ubijanja (iako u manjem obujmu) bilo i kasnije.

Ti masovni zločini danas su poznati pod imenom Bleiburška tragedija i Križni put.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja