Budi dio naše mreže

„Morate biti dobri ljudi, to je ono što vrijedi više od bilo koje kune. Ništa mi ne znači toliko koliko obradovati i pomoći ljudima oko sebe. Svake godine dođem ovdje i biram savršeno drvce koje će mi odgovarati u stanu, pa i sad izbirljivo gledam, ali zapravo je svako ovo drvce savršeno jer znam da njime pomažem onima kojima je teško“, rekla je tijekom Caritasove humanitarne prodaje božićnih drvaca umirovljenica Dragica.

/ Andrea Tomurad
Prodaja božićnih drvaca u sklopu 18. nacionalnoga humanitarnog programa “Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu” Hrvatskog Caritasa u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zagrebom okupila je mnoge građane na Trg bana Jelačića gdje su pokazali svoju solidarnost i senziblitet prema onima kojima je najteže. Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina izjavio je za Hrvatski katolički radio da je prodaja drvaca samo jedan od načina kojima se prikupljaju prihodi za potrebite obitelji te je istaknuo da je ove godine akcija prodaje božićnih drvaca punoljetna i prepoznatljiva u javnosti diljem Hrvatske.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je događaju te zahvalio organizatorima, posebice predsjedniku Hrvatskoga Caritasa mons. Josipu Mrzljaku i ravnatelju mons. Fabijanu Svalini te svim sugrađanima koji već 18 godina podržavaju ovu humanitarnu akciju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić / Foto: Petar Belina

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić prisustvovao je događaju i pohvalio akciju. Rekao je da vjeruje dobro u hrvatskom narodu koji je puno puta pokazao zajedništvo i spremnost pomoći onima koji su u potrebi.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić / Foto: Petar Belina

Hrvatska teniska FED Cup reprezentativka Anja Konjuh koja je od malih nogu dio ove humanitarne priče ni ove godine nije propustila Caritasovu akciju. “Svake godine se pokušavam odazvati. Smatram da je u ovim blagdanskim danima najvažnije pomagati drugima jer si ne mogu svi priuštiti jednako. Vjerujem da je dobrota u svima nama samo nas nešto, poput ove akcije, treba potaknuti da to dobro iskažemo.”

Tenisačica Anja Konjuh / Foto: Petar Belina

Katolička influencerica Emina Dabo Hunjak pratila je događaj i uživo preko svojih društvenih mreža širila vijest o akciji. “Svake godine dolazim ovdje kupiti božićno drvce i ove godine sam izabrala jednu prekrasnu smreku. Važno mi je također što su u teglama i što je projekt ekološki osviješten te ćemo kasnije drvce zasaditi u vrt. Ovo je stvarno jedna predivna ideja i suradnja Hrvatskog Caritasa i Hrvatskih Šuma da bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. Oni bi trebali u ovo božićno vrijeme imati jednako kao i svi mi”, rekla je Dabo Hunjak.

Emina Dabo Hunjak / Foto: Petar Belina

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e te učenici Nadbiskupske klasične gimnazije (NKG) pomagali su kupcima izabrati božićno drvce za svoj dom.

Mlada volonterka Magdalena iz FRAMA-e rekla je kako se framaši uvijek vrlo rado odazovu na karitativne akcije te da su odmah nakon zornice probuđeni i spremni došli na trg. Anamarija koja već četvrtu godinu volontira na ovoj akciji navela je da joj drago pomagati svima kojima je potrebno. “Znam da prihodi od prodaje idu ljudima koji nemaju, dok mi ostali imamo obilje svega u svojim domovima. Samim time što imamo krov nad glavom i obitelj, već imamo veliko obilje koji neki ne mogu ni zamisliti. Zato dolazim ovdje svake godine i nastavit ću dolaziti”, rekla je Anamarija.

Mirjana koja već 15 godina volontira rekla je kako Franjevački svjetovni red vrlo rado sudjeluje, ne samo u ovoj akciji, već u mnogima u kojima pomažu marginalnim skupinama u društvu. Potvrdila je također kako najčešće, oni koji i sami nemaju puno, ipak izdvoje i od toga malo što imaju kako bi pomogli. Time pokazuju srž ove akcije, ali i dušu hrvatskoga naroda.

Morate biti dobri ljudi, to je ono što vrijedi više od bilo koje kune.”

Upravo je umirovljenica Dragica jedna od takvih dobrih duša koja se uvijek trudi pomoći. Dragica došla je na trg kupiti svoje božićno drvce, a ovu akciju prati otkad postoji te nam je rekla da, iako nema puno za izdvojiti, važno joj je dati za one koji imaju još manje. „Morate biti dobri ljudi, to je ono što vrijedi više od bilo koje kune. Ništa mi ne znači toliko koliko obradovati i pomoći ljudima oko sebe. Svake godine dođem ovdje i biram savršeno drvce koje će mi odgovarati u stanu, pa i sad izbirljivo gledam, ali zapravo je svako ovo drvce savršeno jer znam da njime pomažem onima kojima je teško.“

Hrvatski Caritas je na prigodnim štandovima nudio i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske, kartice, šalice i vrpce a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima. Učenici NKG-a na svojem su štandu građanima predstavili svoj projekt „Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe“ i inicijative vezane uz prekomjerno služenje mobitelima te razvrstavanje i recikliranje otpada.

„Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe“ / Foto: Petar Belina

Ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak rekla je da učenicima uključivanje u ovu akciju znači puno jer mogu pomoći drugima. “Ovdje se mogu uključiti i pomagati drugima. Osim toga mogu vidjeti da ima i drugih koji pomažu te ih time ohrabrujemo, a i odgajamo da budu ljudi dobra”, navela je Duvnjak.

Jedna od mnogih učenica i učenika NKG-a koji su volontirali, petnaestogodišnja Marija rekla je da joj je vrlo drago što su ih profesori upoznali s ovom akcijom i potaknuli na volonterstvo i humanitarno djelovanje. “Smatram da je ovaj projekt vrlo bitan, pokazuje nam kako karitativno djelovati i potaknuo nas je da češće pomažemo općenito, ne samo u sklopu škole.”

Učenici NKG-a / Foto: Petar Belina

Mnogi naši mladi sugrađani su se angažirali u ovoj akciji. Ana i Luka, brat i sestra koji su nedavno otišli iz roditeljskoga doma također su pomogli kupnjom drvaca. “Ovo nam je već druga godina da ovdje kupujemo bor. Prije smo imali umjetne borove, ali kako smo se brat i ja odselili, odlučili smo si nabaviti prave borove. Tata je ovdje s nama, a on jako voli biljke i pomaže nam u odabiru. Puno mi znači pomaganje na ovakav način. Svake godine doniramo novac nekim udrugama, posebice u božićnom vremenu. Svaki prihod koji ode najpotrebnijima, najljepši je božićni poklon koji nekome možemo darovati.”

Tanja Maleš, Siniša Kovačić i mons. Fabijan Svalina / Foto: Petar Belina

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja