Budi dio naše mreže

Mnogi vjernici ovih dana čitajući vijesti zabrinuti su da su mise "otkazane". No, Crkva ne prestaje slaviti mise! Biskupi, kao nasljednici apostola, imaju ovlasti donijeti odredbe o ograničenom sudjelovanju naroda. Ali, nikada neće zabraniti svećenicima slavlje Euharistije jer Crkva od mise živi. Misna slavlja s narodom u Hrvatskoj još nisu otkazana. Situacija se prati kao i upute iz Vlade, ali i liječnika. Kako će postupiti hrvatski biskupi? U emisiji "Halo, velečasni?" HKR-a jedno od pitanja na koja je odgovarao vlč. Robert Šreter glasi: "Imaju li biskupi, konkretno slovenski, pravo zabraniti mise s narodom?"

/ bg

“Naravno da imaju. Nitko, pa ni biskupi, ne smije biti neodgovoran u ovoj situaciji. Može se očekivati da će to učiniti i naši biskupi. To što se možda prvi put u povijesti ne slave mise s narodom, nije znak da su došla posljednja vremena, niti da je Crkva izgubila vjeru u Isusa. To čak i nije dokraja točno, s obzirom da će mise svećenici i dalje slaviti. Ovo je prilika da svatko od nas iznova otkrije važnost slavljenja svete mise. Svaki svećenik svakako će i dalje slaviti svete mise, doduše privatno, ali na nakane naroda i vjernika. Vjernici su pozvani u duhu se sjediniti sa svećenicima”, rekao je vlč. Šreter.

Istaknuo je važnost i ulogu katoličkih medija. I dalje vrijede poznata pravila: ako je netko bio bolestan ili opravdano spriječen doći u crkvu, za njega je ‘vrijedila’ misa u kojoj bi sudjelovao putem radijskoga, televizijskoga ili internetskog prijenosa.

I kad slavi misu bez naroda, svećenik pred lice Božje donosi molitve vjerničkog puka. Svećenik kao službenik Kristov je u tom slučaju posrednik između Boga i naroda.

Našim čitateljima koji su bolesni ili u samoizolaciji zbog koronavirusa donosimo gdje i kako pratiti misna slavlja putem katoličkih medija:

  1. HRVATSKI KATOLIČKI RADIO: Preuzimanje prijenosa misnoga slavlja nedjeljom s Hrvatskoga radija (ako dođe do zabrane misnoga slavlja s narodom, HKR će nastojati osigurati svakodnevni prijenos misa svojim slušateljima.) Novo od 17. ožujka: prijenos misa u sklopu Trinaest utoraka sv. Antuna, utorkom od 19 sati.
  2. LAUDATO TV: Prijenos misnoga slavlja iz župe Remete svakoga dana u 18.30. Župa Remete prijenos emitira i na svojoj Facebook stranici.
  3. RADIO MIR MEĐUGORJE: Prijenos misnoga slavlja iz župne crkve u Međugorju u 18 sati. Sat vremena ranije emitira se i prijenos molitve krunice, a četvrtkom nakon mise prenosi se i Euharistijsko klanjanje.
  4. RADIO MARIJA: Svakodnevni prijenos misnoga slavlja u 19 sati iz trešnjevačke župe sv. Josipa u Zagrebu.
  5. VATICAN NEWS: Jutarnja misa u Domu Sv. Marte izravno se prenosi na portalu Vatican News s u 7 sati te na Facebook stranici, kao i molitva Angelus i krunica u 12 sati na istoimenom portalu i Facebook stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja