Budi dio naše mreže

Rivali iz Jadranskog derbija, Rijeka i Hajduk, odlučivali su o ovogodišnjem vlasniku Rabuzinovog sunca, a trofej je naposljetku pripao Splićanima. Momčad Hajduka osvajač je SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa za sezonu 2021./2022.

/ mp

Kako donosi mrežna stranica Hrvatskog nogometnog saveza, igrači Hajduka pobijedili su u četvrtak u finalu Rijeku te tako donijeli u splitske vitrine sedmi naslov pobjednika Kupa u samostalnoj Hrvatskoj, dok je Rijeka ostala na šest.

Pokal poznat pod nazivom Rabuzinovo sunce majstorska je izvedba po predlošku nezaboravnog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina koju je kiparski uobličio akademski kipar Marijan Zaradić dodajući niz ukrasnih detalja, priloga koji kompletiraju savršeno “sunce”.

Ivan je rođen u Ključu kod Novog Marofa, Marijan u Lovreču u dalmatinskom zaleđu. O prvome je napisano desetak prigodnih knjiga i monografija te snimljeno isto toliko dokumentarnih filmova, bio je i saborski zastupnik. Drugi je pak umjetničkoj konotaciji naslonio i proizvodnu, obnašajući dužnost tehničkog direktora negdašnje tvornice IKOM, s napomenom da je u mladosti igrao za Lokomotivu s Kajzerice i više drugih ZG-klubova, objašnjeno je na stranici Hrvatskog nogometnog saveza.

Ivan Rabuzin poznati je slikar hrvatske naivne umjetnosti. U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama, motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja