Budi dio naše mreže

Prvi put nakon dvadeset godina ponovno se Dan državnosti Republike Hrvatske slavi 30. svibnja, kao što je bio slučaj od 1991. do zaključno 2000.

/ HKM

Prvi put nakon dvadeset godina, uslijed odluke tadašnje saborske koalicijske većine na čelu s SDP-om Ivice Račana, a na prijedlog njihova koalicijskog partnera iz redova HSLS-a, sada pokojnog, Ive Škrabala o premještanju datuma Dana državnosti s 30. svibnja na 25. lipnja, ponovno se Dan državnosti Republike Hrvatske slavi 30. svibnja, kao što je bio slučaj od 1991. do zaključno 2000.

Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz studenoga 2019. odlučeno je da se nacionalni praznik Dan državnosti vrati na njegov legendarni datum 30. svibnja, jer 25. lipnja, sudeći po anketama među hrvatskim građanima, nikad do kraja nije zaživio u narodu.

Dan neovisnosti koji se obilježavao na jesen po novome će se obilježavati 25. lipnja, a 8. listopada postaje Dan Hrvatskog sabora.

U ta skoro dva desetljeća, za 30. svibnja bilo je određeno da bude Dan Hrvatskog sabora i uobičajeni radni dan, jer se upravo 30. svibnja 1990. formirao prvi demokratski i višestranački sabor u Hrvatskoj nakon pada socijalizma/ komunizma. S druge strane, 25. lipnja određen je za novi Dan državnosti i neradni dan jer je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te je, uz Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika i pokrajina u sastavu SFRJ. Toj saborskoj deklaraciji prethodila je upravo takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. u kojem se 93,94 posto birača koji su glasovali izjasnilo za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.

Također, te 2001., tzv. trećesiječanjska vlast odredila je, uz Dan državnosti koji će se, dakle, ubuduće slaviti 25. lipnja počev od 2001., još jedan nacionalni praznik i neradni dan – Dan neovisnosti, koji se slavio 8. listopada. No Dan neovisnosti koji se obilježavao na jesen po novome će se obilježavati 25. lipnja, a 8. listopada postaje Dan Hrvatskog sabora.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja