Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dan-drzavnosti

VIDEO "Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod - S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti!"

Pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske uputili su čestitku svima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj je istaknuto da Hrvatska vojska čuva i brani Hrvatsku i svaki hrvatski život s ljubavlju, odgovornošću i predanošću. "Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem."

Neka nam živi i napreduje demokratska i suverena Hrvatska!

Nakon dvadeset godina, Hrvatska danas ponovno Dan državnosti slavi 30. svibnja, na obljetnicu konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog sabora. Tim povodom donosimo dio govora dr. Franje Tuđmana, izabranog za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Neki naglasci iz njegovog govora i danas su aktualni:

Konstituiran prvi višestranački Sabor

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani hrvatski Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

Nova prigodna poštanska marka povodom 30. Dana državnosti Republike Hrvatske

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. svibnja 2020. novu prigodnu poštansku marku „30. Dan državnosti Republike Hrvatske“. Motiv prikazan na poštanskoj marki su crvene i bijele latice ruža koje simboliziraju boje hrvatskoga grba. Autorica marke je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba.

Ansambl LADO održava svečani koncert povodom Dana državnosti

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, sutra u utorak 25. lipnja u 21 sati naš najpoznatiji folklorni ansambl Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupa na velikoj pozornici festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava i održava Svečani koncert povodom Dana državnosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja