Budi dio naše mreže

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Studentskim centrom i Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu i ove godine je organizirao svetu Misu za žrtve Vukovara i Škabrnje. Sveta Misa održana je ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Splitu. Odmah nakon Mise, studenti, mladi i njihovi profesori, u tihoj procesiji su otišli u splitsku Vukovarsku ulici gdje su zapalili svijeće.

/ dz

Misno slavlje predvodio je don Josip Ulić, župni vikar iz župe svetog Spasa Mejaši, a u koncelebraciji je bio predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.
Misu je predvodio don Josip Ulić, a glazbeno je animirao Vokalno instrumentalni sastav Veritas, a nakon Mise, studenti i svi prisutni uputili su se prema Vukovarskoj ulici gdje su upaliti svijeće.
Ulić je u prigodnoj homiliji povezao ovo vrijeme s davnim vremenima kada je židovski narod branio svoju zemlju od neprijatelja.

don Josip Ulić, župni vikar iz župe svetog Spasa Mejaši

„I u situacijama rata bitno je imati pravi pogled, onaj pogled Gospodina. Naime, kada čitamo drugu knjigu o Makabejcima, ona govori o ustanku sedmorice braće. Govori o ustanu Jude Makabejca (Čekićara). Oni su izbijali i napadali neprijatelje koji su otimali njihovu domovinu. Kada govorimo o neprijateljima, možemo spomenuti sirijskog kralja Antioha IV. Epifana. On je ukrao domovinu Izraelu i oni su je željeli natrag. Oni nam tom porukom žele naglasiti da je jako važno štititi i vratiti svoju domovinu koja je oteta – to nas podsjeća na Domovinski rat“, kazao je don Josip Ulić.


Taj rat povezao je s Domovinskim ratom, te je došao do zaključka da se povijest uvijek ponavlja.

 

„Oni su se svemu tome usprotivili, jer su željeli vratiti domovinu i vjeru. To su naši korijeni, sve je to povezano, povijest se ponavlja. Takav je upravo bio i Domovinski rat.
Poganski sirijskih kralj ubijao je redom svu braću, ali oni su bili spremni poginuti za istinu i pravdu. Vjerovali su da će im Bog vratiti njihov život vječni. Zar nas sve to ne podsjeća na naše branitelje koji su s krunicom i vjerom branili našu domovinu Hrvatsku?“, pita se nastavlja:
„Povijest se ponavlja, potrebno je obraniti ono što se treba obraniti, a to je vlastita zemlja i svoja domovina. Nisu samo trpjeli poginuli sinovi, sve su to prolazili i njihovi roditelji, i oni su patili.
To nas podsjeća na brojne majke iz Domovinskog rata koje su izgubile svoje sinove. Ovaj život nije sve, postoji i vječni život koji je od Boga. To je ta vjera od majki i očeva. Ne bojte se toga krvnika, nego budite dostojni svoje braće, prihvatite smrt. Tek što je to rekla, mladić je rekao sirijskom kralju da se ne pokorava naredbi i zapovjedi, nego se pokorava zapovjedi zakona Božjega. Za svoju vjeru i domovinu, spreman sam umrijeti. Dao je život, sedmero braće, svi su redom umrli s vjerom u uskrsnuće. Ova knjiga o Makabejcima nas uči da se povijest ponavlja. Židovi su nakon ovih događaja dobili svoje kraljevstvo. I u ono doba je dolazio neprijatelji, ali narod se i tada digao i uspio je obraniti domovinu i vjeru. Stajali su uz istinu, sačuvali su domovinu i vjeru.

Ovo nas sve zasigurno podsjeća na Domovinski rat. Tužni smo, ali i radosni, jer se borimo za domovinu. Svi ćemo se zajedno sresti u kraljevstvu Božjemu“, zaključio je Ulić svoju misao dok je okupljenim studentima čitao dijelove knjige o Makabejcima.

Don Mihael Prović je na kraju mise zahvalio svima koji su došli odati počast hrvatskim Gradovima Herojima.
„Hvala svima vama koji ste došli se pomoliti za sve žrtve Domovinskog rata. I danas se moramo moliti za mir, jer prolazimo kroz brojne izazove ovog vremena. Odgoj za mir jedna je dimenzija naše formacije. Danas molimo za sve žrtve rata, ali i danas se mnogi ljudi žrtvuju da naš život bio što dostojanstveniji, bolji i ljepši, tako da i među nama vječno postoji to kraljevstvo Božje.
Na svetoj Misi prisustvovali su i visoki uzvanici sa Sveučilišta u Splitu, među kojima je bio i rektor Dragan Ljutić, te ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.
Misu je glazbeno animirao studentski vokalno-instrumentalno sastav Veritas aeterna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja