Budi dio naše mreže

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prosincu će dodijeliti prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom, a kako nam je potvrđeno iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, njime će biti posmrtno odlikovan kardinal Franjo Kuharić.

/ mp

To visoko odlikovanje predsjednica će dodijeliti na temelju zakonskih dopuna koje je Ministarstvo uprave u javnu raspravu uputilo u utorak. Uspije li se cijela procedura obaviti u planiranim kratkim rokovima, predsjednica će Velered dodijeliti 10. prosinca, na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, javlja Večernji list.

“Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom dodjeljuje se svake godine o obljetnici njegove smrti, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda”, obrazlaže Ministarstvo uprave u predloženom tekstu, čije je donošenje predviđeno u hitnoj saborskoj proceduri.

U obrazloženju se ističe kako je 20. obljetnica Tuđmanove smrti “prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama”.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je još 14. svibnja ove godine ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom u povodu 20. godišnjice njegove smrti, a koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa te hrvatskog nacionalnog identiteta u zemlji i inozemstvu, za promicanje nacionalnog zajedništva, uključujući povezivanje između Domovine i hrvatskog iseljeništva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja