Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kardinal-franjo-kuharic

Trideset godina od održavanja prve Ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj

Prva Ljetna škola djece Roma u Hrvatskoj održana je u Zagrebu od 2. do 12. srpnja 1994. godine u  Učeničkom domu Marije Jambrišak, kao dopunska nacionalna, ali i međukulturna škola za pripadnike romske nacionalne zajednice. Polaznici ljetne škole bili su učenici iz romskih naselja iz cijele Hrvatske (različite socijalne, kulturne, jezične i vjerske sredine), a organizatori: Savez udruženja Roma Hrvatske i Odbor za pastoral Roma-Hrvatske biskupske konferencije, uz potporu Ministarstva prosvjete i kulture. 

Kronologija događaja na današnji dan

9. lipnja 1990. u izjavi za Večernji list predsjednik Srpske demokratske stranke Jovan Rašković naglasio je da će zastupnici SDS-a sudjelovati u radu Sabora SR Hrvatske na sjednici zakazanoj za 20. lipnja. Time će biti odmrznuti odnosi te stranke sa Saborom SR Hrvatske, koji su prekinuti nakon napada na predsjednika SDS-a u Benkovcu Miroslava Mlinara te je dodao: „Ne moramo se u svemu slagati, ali moramo poštovati novoizabranu vlast u Hrvatskoj i s njom surađivati. Također je za našeg zastupnika predviđeno jedno od potpredsjedničkih mjesta u novom hrvatskom Saboru." Upravo je Raškoviću pripalo to potpredsjedničko mjesto.

Vlč. Tomislav Hačko: Postupak beatifikacije kardinala Kuharića počeo je prije 12 godina i još traje

Na današnji dan, prije točno 22 godine, uoči svog 83. rođendana preminuo je kardinal Franjo Kuharić. Iako je o samostalnoj Hrvatskoj sanjao, u njoj je živio tek nešto više od desetljeća svog života. Kardinal ljubavi i dobrote ostao je duboko urezan u sjećanja brojnih vjernika, no posebno se snažno dojmio jednog dječaka koji je, još od vrtićke dobi, pomno slušao njegove propovijedi te je kasnije i sam krenuo putem vjere. Pogled na kardinala Kuharića kroz oči jednog djeteta neispričana je priča, koju je za Večernji list ispričao velečasni Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

"Priznanje Hrvatske – pobjeda slobode i mira!"

Povodom međunarodnog priznanja samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kardinal Franjo Kuharić 15. siječnja 1992. za Hrvatsku televiziju dao je prigodnu izjavu koja je objavljena u „Glasu Koncila“ (4/1992, str. 4). Prenosimo u cijelosti tekst navedene Kardinalove izjave.

KARDINAL KUHARIĆ "Naš nezaboravni i nezaboravljeni nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac"

Ove se godine sa zahvalnošću spominjemo dvadesetpete obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, uzornog svjedoka Evanđelja, Božjeg milosrđa i ljubavi za koju je trpio sve do mučeništva. Povodom te obljetnice, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodit će svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu, 30. rujna u 11 sati.

Homilija kardinala Franje Kuharića prigodom Zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba k Majci Božjoj Bistričkoj

Približavajući se 300. Zavjetnom hodočašću vjernikā grada Zagreba k Majci Božjoj Bistričkoj, uz blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, prisjećamo se još jednog bistričkog hodočasnika, kardinala Franje Kuharića koji je predvodio misno slavlje prigodom Zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba k Majci Božjoj Bistričkoj. U nastavku donosimo Kardinalovu homiliju koju je izrekao tom prigodom 12. srpnja 1981. godine.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja