Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kardinal-franjo-kuharic

OTKRIVAMO Veza sv. Leopolda Bogdana Mandića sa zagrebačkim nadbiskupima

Sveti Leopold Bogdan Mandić, zaštitnik Hrvatske kapucinske provincije, umro je u Padovi 30. srpnja 1942. godine. Ove se godine slavi 80. obljetnica njegove smrti. Pročitajte promišljanje koje je tim povodom fra Jure Šarčević poslao uredništvu našega portala o vezi zagrebačkih nadbiskupa sa sv. Leopoldom i hrvatskim kapucinima.

KBF u Zagrebu organizira simpozij o životu i djelu kardinala Kuharića

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveno-teološki simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ koji će biti održan 1. i 2. srpnja 2022. u Zagrebu, u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29 A).

Kronologija događaja na današnji dan

9. lipnja 1990. u izjavi za Večernji list predsjednik Srpske demokratske stranke Jovan Rašković naglasio je da će zastupnici SDS-a sudjelovati u radu Sabora SR Hrvatske na sjednici zakazanoj za 20. lipnja. Time će biti odmrznuti odnosi te stranke sa Saborom SR Hrvatske, koji su prekinuti nakon napada na predsjednika SDS-a u Benkovcu Miroslava Mlinara te je dodao: „Ne moramo se u svemu slagati, ali moramo poštovati novoizabranu vlast u Hrvatskoj i s njom surađivati. Također je za našeg zastupnika predviđeno jedno od potpredsjedničkih mjesta u novom hrvatskom Saboru." Upravo je Raškoviću pripalo to potpredsjedničko mjesto.

Majka Božja od Kamenitih vrata 1991. godine opet je zasjala kao "Početak boljeg svijeta"

Nešto tako veličanstveno na trgu staroga Griča, kao toga petka još ne bijaše. Možda je koji put i bilo toliko svijeta, jer Zagreb već 260 godina na Kamenitim vratima moli svoju zaštitu, ali sada, nakon posljednjih 50 godina to zvuči drukčije, to je povratak izgubljenih sinova i snova, te je povratak Noine golubice s maslinovom grančicom u kljunu, Zagreb je i službeno opet pronašao svoja 'Vrata nebeska'.

Ususret dvadesetoj obljetnici smrti kardinala Franje Kuharića – čovjeka vjere, nade i ljubavi

'Bio sam uz njega. Popio je kavu, popio je vodu i malo se mrštio - gledao je lijevo, desno. I kaže on meni: ‘Ajde uzmi štolu pa ćeš me ispovijediti i pomazati.’ Joj, meni su se noge ukočile. Pitam se pa tko sam ja da ispovijedam jednog kardinala. Ali s druge strane svećeniku je to dužnost. Ja sam to prihvatio, malo s tremom, i točno po redu: najprije ispovijed, sveta pričest, jer pokraj njegove sobe je bila njegova kapela, i pričestio sam ga. ‘Tu su ti sveta ulja. Daj ti meni bolesničko pomazanje!’ mons. Juraj Jerneić

Kardinal Kuharić: Pobožnost prema Majci Božjoj, vjera u njezinu majčinsku i zagovorničku ljubav, povjerenje u njezinu pomoć, sve je to duboko usađeno u dušu Hrvata katolika!

Uoči 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja i na dan kada je Vatikan službeno priznao Republiku Hrvatsku donosimo homiliju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića koju je izrekao 15. siječnja 1992. na svetoj misi za mir u zagrebačkoj katedrali. Također, u ovoj godini spominjemo se i 20. godišnjice smrti kardinala Kuharića. Homiliju prenosimo u cijelosti.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja