Budi dio naše mreže

Na današnji dan 2011. godine papa Benedikt XVI. započeo je svoj dvodnevni apostolski pohod Hrvatskoj. Geslo pohoda bilo je "Zajedno u Kristu", a pri samom dolasku Benedikt XVI. je rekao: "S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik uime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike."

/ bg

U svom je govoru papa Benedikt XVI. zahvalio Bogu za trinaeststoljetnu vjernost hrvatskog naroda Svetoj Stolici. O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, naglasio je također da hrvatski narod od samih početaka pripada Europi te da joj na poseban način daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece. Svoj je govor na plesu završio sljedećim riječima:

Pred današnjim izazovima za Crkvu i civilno društvo, zazivam na ovu zemlju i na sve njezine stanovnike, zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, Pastira kojega vaš narod voli i štuje. Neka prati mlade naraštaje da žive u ljubavi koja je potaknula Gospodina Isusa Krista da svoj život daruje za sve ljude.

Nakon dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci Sveti Otac se s Predsjednikom Republike uputio na Pantovčak. Nakon toga se u apostolskoj nuncijaturi na Ksaveru susreo s tadašnjom predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima Papa je svoju poruku uputio u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Najupečatljiviji dio toga dana bilo je Papino bdijenje s mladima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Toga dana u centru Zagreba okupilo se oko 40 tisuća ljudi. Uz 26 tisuća mladih koji su uspjeli dobiti svoje mjesto na Trgu, još gotovo 15 tisuća mladih, ali i onih nešto starijih pjevalo je i molilo s Papom iz okolnih ulica, a najviše sa zagrebačkog Kaptola. U bdijenju su osobito bili dojmljivi višeminutni dijelovi potpune tišine koja je dominirala središtem glavnog grada Hrvatske. Nakon toga je Papa rekao:

Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja! To je vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i patnje.

Još više, to predivno razdoblje vašega života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne briše sve ostalo, nego ga uzdiže kako bi mu dala puninu. U Ivanovu Evanđelju Isus, obraćajući se svojim prvim učenicima, pita: ‘Što tražite?’ (Iv 1,38). Draga mladosti, te riječi, to pitanje nadilazi vrijeme i prostor, zahtijeva od svakoga muškarca i svake žene da se otvori životu, i traži pravi put… I evo ono što iznenađuje: Kristov glas i vama ponavlja: ‘Što tražite?’. Isus vam danas govori: putem Evanđelja i Duha Svetoga, da je On vaš suvremenik. On je onaj koji traži vas, prije nego vi Njega!

Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu i zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje.

(…)

Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. ‘Radujte se u Gospodinu uvijek’! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga. Amen. Hvaljen Isus i Marija!

Benedikt XVI. je Majci Božjoj od Kamenitih vrata darovao zlatnu krunicu, a mladi su Svetome Ocu na kraju programa darovali tamburu, izvorni hrvatski instrument, uz pjesmu “Krist na žalu”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja