Budi dio naše mreže

Tko nije morao prenoćiti na otvorenom, ispružiti ruku za primanje pomoći ili moliti obrok, teško će razumjeti zašto je siromaštvo mrlja na savjesti čovječanstva. Često smo dobro zaštićeni od toga, ali nekim našim sugrađanima to je svakodnevica.

/ hjb

Domaćin susreta, koji se svake godine održava povodom Svjetskog dana beskućnika (10. listopada), ove su godine splitska Udruga MoSt, u suradnji s udrugom Sv. Jeronim iz Kaštela te Hrvatskom mrežom za beskućnike i udrugom CERANEO iz Zagreba. Očekuje se dolazak više od 35 predstavnika svih organizacija iz Hrvatske koje se bave problematikom beskućništva, kao i predstavnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, različitih državnih institucija, lokalnih i regionalnih vlasti te udruga i institucija s područja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Split i Kaštela su od 7. do 10. listopada domaćini 15. Nacionalnog susreta o beskućništvu.

Konferencija “Lica beskućništva” ima za cilj osvrnuti se na problematiku različitih socijalno isključenih kategorija koji pripadaju kategoriji osoba u riziku od beskućništva, a jasno su definirana ETHOS tipologijom, međunarodnom definicijom različitih oblika beskućništva. Na sudjelovanje u plenarnom izlaganju i panel raspravi pozvani su predstavnici različitih ustanova, institucija i organizacija koje se bave problematikom žrtava obiteljskog nasilja, bivših zatvorenika, izbjeglica i migranata te mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, ali i ostalih različitih kategorija osoba u riziku od beskućništva. Također, namjera je istaknuti i primjere dobre prakse u radu s navedenim kategorijama koje na različite načine preveniraju beskućništvo te daju podršku u stanovanju kao vrlo važnom dijelu njihovog socijalnog uključivanja.

Predstavljanje publikacije “Siromaštvo – mrlja na savjesti čovječanstva”

Jedan od događaja u sklopu Susreta bit će promocija publikacije “Siromaštvo – mrlja na savjesti čovječanstva”, autorice Đordane Barbarić, u četvrtak, 7. listopada u 18 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Ova publikacija je zapis o vremenu u kojem živimo, glasno progovara o značajnom globalnom društvenom problemu i ima za cilj usmjeriti svjetla reflektora na problematiku siromaštva i socijalne isključenosti, ukazati na sve resurse i mogućnosti pružanja pomoći i podrške koji postoje u RH.

Povezivanje, umrežavanje, suradnja, solidarnost i djelotvorne javne politike suzbijanja siromaštva imperativ su na svim razinama i osnovna poruka ove publikacije.

Siromaštvo vodi društvenoj marginaliziranosti i isključenosti, ono prati osjećaj bezvrijednosti, beznađa, samoće, straha i očaja, donosi krizu i slom obitelji, porast nasilja, delinkvencije, ovisnosti, poteškoće mentalnog zdravlja, stoga se siromaštvo s pravom naziva “mrljom na savjesti čovječanstva”.

Kad vidite čovjeka u potrebi, nemojte okrenuti glavu od njega!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja