Budi dio naše mreže

Pedesetak ljudi u publici moglo je čuti vrlo zanimljivih argumenata i uživati u, na trenutke, vrlo žustroj raspravi u kojoj su sudjelovali poznati redovnik i profesor fra Ante Vučković, teolog Bruno Petrušić i filozof Hrvoje Vargić. U raspravu se uključila i publika sa svojim pitanjima, a sve je na kraju prošlo u vrlo ugodnom i uljudnom tonu, unatoč suprotstavljenim mišljenjima.

/ mp

Cijeli je susret snimljen i uskoro će se moći pogledati na Youtube kanalu Salesiana HR.

Hrvoje Vargić uhvatio se u koštac sa spornim dijelovima pobudnice Amoris laetitia (Radost ljubav), a koji otvaraju mogućnost da i oni katolici koji su rastavljeni i ponovno civilno vjenčani u određenim situacijama mogu primiti sakramente ispovijedi i pričesti. Glavna je Hrvojeva teza da se tu ne radi o promjeni nauka, nego o promjeni pastoralnoga pristupa čije je korijene Hrvoje uočio već u filozofiji pokojnoga pape Ivana Pavla II. Naime, autor je doktorand na katedri za etiku Sveučilišta u Lublinu, a njegova doktorska disertacija bavi se upravo filozofijom Karola Woytile. 

Filozof Bruno Petrušić iznio je kritiku Hrvojevih teza ističući važnost poštivanja cjelovitoga nauka Crkve i smatrajući da sporne ideje iz dokumenta ‘Amoris laetitia’ nužno nose razvodnjavanje katoličkoga nauka o nerazrješivosti braka. To u konačnici znači, smatra Bruno, da je tu riječ o dogmatskom, a ne isključivo pastoralnom problemu. 

Fra Ante Vučković i te kako je upoznat s temom i s poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju svećenici u ispovjednici: da pomire zahtjev poštivanja crkvenoga nauka sa stvarnošću slabosti i grijeha osoba koje treba usmjeriti i pratiti prema punom življenju toga nauka. Fra Ante je bio moderator u raspravi između Hrvoja i Bruna, a dao je i neka svoja razmišljanja o temi o kojoj je bila riječ. 

Crkvo, gdje si? Rasprava o pričešćivanju rastavljenih

Nakladnička kuća Salesiana i ovim je susretom pokazala da se ne želi isključivo baviti izdavanjem knjiga, nego i izići ljudima ususret, kad god je to moguće, da bi čula njihove stvarne poteškoće i pitanja, te da bi zajedno s njima promišljala o važnim temama za Crkvu i društvo. Susret je ujedno bio i Salesianin doprinos godini obitelji i “Amoris laetitia” koju je papa Franjo proglasio na svetkovinu sv. Josipa 2021. godine i koja završava u lipnju ove godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja