Budi dio naše mreže

"Obitelj je važna institucija i temelj društva i Crkve, ali i osnovna stanica u razvoju pojedinca kojoj treba podrška sa svih razina", naglasio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić u govoru članovima nadbiskupijskog Povjerenstva za pastoral s obiteljima.

/ Ines Grbić

Sjednica je, pod predsjedanjem predstojnika don Žarka Relote, održana u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’. Nadbiskup Zgrablić istaknuo je da “obitelj kao zajednica predstavlja put spasenja i posvećivanja čovjeka i izložena je mnogim kušnjama i napastima sa svih strana što, nažalost, doprinosi njenom urušavanju.”

“Obitelj je velika i sveta institucija. Kao Crkva, želimo učiniti sve što je u našoj mogućnosti i načinima koji nam stoje na raspolaganju da temelji obitelji budu solidni”, ohrabrio je nadbiskup Zgrablić članove Povjerenstva, zahvalivši im za sve što čine i što će ubuduće činiti u pastoralu s obiteljima.

Zadarska nadbiskupija će u proljeće 2024. godine organizirati Nadbiskupijski obiteljski dan i Susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama.

Najavljen Nadbiskupijski obiteljski dan

Nadbiskupijski obiteljski dan će biti cjelodnevni susret s obiteljima iz svih dijelova Nadbiskupije, koji prethodno zahtijeva dodatni angažman u radu sa svim generacijama vjernika. Cilj je animirati vjernike za dolazak na susret na kojem će se, uz molitvu, stručno i praktično razmatrati potrebe i izazovi s kojima se suočavaju obitelji.

Inicijativa u prilog sagledavanju velikog znaka našeg vremena i suočavanja s potrebama suvremenog trenutka je susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama, što je i odgovor na poticaj pape Franje, da se takav susret održi u mjesnoj Crkvi.

Na tom susretu sudionicima će se predstaviti smjernice rada temeljem apostolske pobudnice pape Ivana Pavla II. Familiaris Consortio iz 1981., u kojoj je opisan službeni stav Katoličke Crkve o ulozi i značenju braka i obitelji te enciklike Laudato si’ (2015.) pape Franje.

Budući da u tom području među ljudima još uvijek ima nejasnoća, jedan od ciljeva toga susreta je objasniti osobama koje su problematične, a koje neregularne ženidbene situacije.

Sjednica Povjerenstva Zadarske nadbiskupije za pastoral obitelji / Foto: Ines Grbić

Na sjednici je istaknuto da je važno razlikovati zbog čega je netko zapriječen primati sakramente i kad postoji opasnost da osoba sagriješi, ali nije u neregularnom stanju. Drugi cilj je pojasniti kako osoba koja je napuštena od supružnika, rastavljena je, živi sama ili s djetetom, nema razloga da ne može biti kum pri podjeli sakramenata, da se ne ispovijeda, pričešćuje ili na neki način sudjeluje u životu župe.

“Ljudi nisu dovoljno upućeni u tematiku na koji sve način rastavljene osobe mogu sudjelovati u životu Crkve. Na nadbiskupijskom susretu s tim osobama želi se posvijestiti osobama u kojem stanju se nalaze, pravno i pastoralno im razjasniti kako regulirati njihovo stanje. Ako ženidba nije sklopljena valjano, treba je proglasiti nevaljanom i tako postoji sloboda za sklapanje novog braka”, rečeno je na sjednici, u želji da se rastavljene osobe u Crkvi ne osjete odbačene.

Konkretni prijedlozi praćenja obitelji

Članovi Povjerenstva predložili su da se bračne parove koji nemaju djecu upozna s moralno prihvatljivim načinom liječenja neplodnosti. A s obzirom da sve više mladih osoba odgađa ili ne ulazi u brak, predlaže se njihovo sudjelovanje na susretima za te pojedince na nadbiskupijskoj i nacionalnoj razini. Predloženo je da se priprema za brak organizira po uputama pape Franje za ženidbeni katekumenat, u suradnji s Centrom priprave za brak u Zadru. Važno je i praćenje bračnih parova nakon vjenčanja; u prilog tome je mogućnost svake godine organizirati susret bračnih parova vjenčanih prethodne godine.

Župnike će se potaknuti da prigodom održavanja višednevnih duhovnih obnova jedna večer bude posvećena baš obitelji te da se, u dogovoru s Nadbiskupijom, pozovu stručni predavači koji će vjernicima približiti problematiku obitelji, tematizirati različite vrste ovisnosti i pojavu novih ideologija, odnosno sve što ugrožava stabilnost i dostojanstvo obiteljske zajednice.

Među pastoralnim prijedlozima je i organiziranje bračnih vikenda i podrška napuštenim supružnicima te poticaj da se na župnim katehezama stavi naglasak na važnost molitve za oprost i pomirenje, ali i život i jačanje obitelji uopće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja