Budi dio naše mreže

Jaslice, autora akademskog kipara Ivana Ivoša, po prvi put su postavljene na zagrebačkom Trgu sv. Marka u utorak, 12. prosinca.

/ mp

Pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka vlč. Tomislav Hačko istaknuo je kako su jaslice postavljene uz 800. obljetnicu postavljanja prvih jaslica sv. Franje. Na svim se likovima prikazanima u jaslicama očituje dostojanstven izraz lica, ističe vlč. Hačko.

“Ono što je najvažnije jest da su svi pogledi usmjereni prema Isusu, a to nam je i uputa da u svom životu budemo usmjereni prema Kristu”, naglasio je vlč. Hačko.

“Osobito mi je drago što su jaslice po prvi puta postavljene ispred crkve sv. Marka jer se nalaze u centru Zagreba. O ideji postavljanja jaslica na ovom prostoru već se dugo promišljalo. Zahvaljujući inicijativi župnika Vladimira Magića i Grada Zagreba uspješno je izvedeno njihovo postavljanje”, rekao je pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka.

Vlč. Hačko vjernicima i građanima je poručio da se jaslice nalaze unutar zaštitne ograde, te da se neće moći doći do samih jaslica, ali ograda ne ometa pogled na jaslice.

“Lijepo je što imamo jaslice na ovako vidljivom mjestu, ali svakako ne zaboravimo otići u crkvu i na misu jer na taj način jaslice dobivaju svoj puni smisao”, poručio je vlč. Hačko.

Obitelj Šobak darovala je župi sv. Marka jaslice koje je Ivan Ivoš izrađivao šest mjeseci. Prema Ivoševim riječima, jaslice su širine 2, 20 metra, a visine do 3 metra.

“Zadovoljan sam jer su jaslice prvi put postavljene ispred zagrebačke crkve sv. Marka i sretan sam što sam ih imao priliku izraditi za ovu župu kao nekadašnji župljanin. Jaslice su zamišljene ne kao kućica ili štalica nego kao sklonište ili rupa u stijeni gdje se Sveta obitelj sklonila”, istaknuo je autor jaslica Ivoš.

Dodao je kako jaslice uz Isusa, Mariju i Josipa prikazuju i Sveta tri kralja te jednog pastira i tele.

U subotu, 16. prosinca 2023., nakon mise koja će se slaviti u 18 sati u zagrebačkoj crkvi sv. Marka, u 18:30 slijedi blagoslov novoizrađenih jaslica na Trgu sv. Marka. Pjevanje prigodom blagoslova jaslica animiraju zborovi “Kikići” i “Genijalci” pod vodstvom prof. Maje Rogić.

Vlč. Tomislav Hačko i Ivan Ivoš

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja