Budi dio naše mreže

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o zatvaranju vrtića, osnovnih i srednjih škola te fakulteta, došlo je do alternativnog oblika izvođenja nastave kako se akademska godina ne bi prekidala. Nastava za niže razrede osnovne škole izvodit će se prijenosom putem Trećeg programa HRT-a, dok će se nastava za više razrede osnovne škole, srednju školu i fakultete izvoditi online, u obliku internetske nastave na daljinu putem računala od doma.

/ Frane Rančić

O tome kako je izgledao prvi dan online nastave na Hrvatskome katoličkom sveučilištu govorio je docent na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Krunoslav Novak: ”Reakcije studenata su bile vrlo pozitivne, bilo pisanim porukama, bilo da su se javili tijekom nastave. Imali su prilike pokazati nam svoj ambijent iz kojega se javljaju pa smo vidjeli i lijepe kadrove mora od nekih kolega koje su u Splitu. Mi se studentima javljamo iz ureda ili predavaonica da oni imaju to iskustvo da se brinemo za njih, da želimo unatoč svim poteškoćama raditi na njihovom obrazovanju. Isto tako im želimo pokazati svoju blizinu i podršku da iako smo fizički udaljeni i dalje smo zajednica Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.” Istaknuo je važnu ulogu informatičke službe i službe za odnose s javnošću u formiranju cijeloga projekta alternativnog izvođenja nastave, bez čijeg doprinosa ne bi bio izvediv.

Foto: Suzana Vrhovski Peran

 

Svoju prvu online nastavu na HKS-u imao je i asistent na Odjelu za komunikologiju Kristijan Sedak. Kazao je kako su se profesori na razini odjela svi zajedno spojili i pripremili se za prvi dan predavanja na daljinu. Osim nekoliko tehničkih detalja, sve je prošlo bez problema. Pohvalio je i studente: ”Gotovo svi su se spojili na vrijeme. S njihove strane je to bilo jednostavno. Studenti su to vrlo brzo prihvatili. Mislim da je to njima sad trenutno zanimljivo tako da su gotovo svi na nastavi. Vidjet ćemo hoće li se dugoročno održati pažnja.”

Foto: Suzana Vrhovski Peran

”Studenti su jako dobro prihvatili ovaj način rada. Vrlo ozbiljno. Svi su se odazvali na predavanje i moglo se jako dobro komunicirati”, kazala je dr. sc. Suzana Peran s Odjela za komunikologiju. Online komunikacija, iako je svima nama bliska i svi njome komuniciramo, nije jednaka onoj koja je izravna između profesora i studenta. Upravo je to izazov komunikologa u izvođenju nastave na daljinu, objasnila je dr. sc. Peran: ”Mislim da je jako važno da kao komunikolozi dobro odradimo nastavu na daljinu. To se svim ovim komunikacijskim kanalima koji su nam dostupni može nadoknaditi. Na kraju dana, kada smo sagledali što smo učinili, bilo smo jako zadovoljni i s odazivom studenata i njihovim reakcijama i na način na koji je nastava održana.” Sve su službe sveučilišta od knjižnice, studentske referade, duhovne pomoći kapelana, psihološke pomoći tima iz psihologije, povezane i dostupne svim studentima i djelatnicima sveučilišta putem elektroničke pošte i ostalim načinima komunikacije.

Foto: Suzana Vrhovski Peran

Kako je studentima prošao prvi dan predavanja na daljinu, opisala je studentica druge godine diplomskog studija komunikologije Martina Gabud, koja se jučer na online nastavu javila iz Privlake kod Zadra: ”Iako sam bila malo u panici zbog toga kako će to sve biti, jer nam je dano jako puno informacija, zapravo je sve išlo vrlo jednostavno. Bili smo mi studenti svi u međusobnoj komunikaciji. Međusobno smo si pomogli ako je nešto trebalo. Nastava je trebala početi u 9:15, a sve je profunkcioniralo već u 9:20. Jako je bilo dobro i simpatično.”

Nastava na daljinu izvodit će se sve dok Vlada ne odluči kako je prošla neposredna opasnost od širenja zaraze koronavirusom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja