Budi dio naše mreže

"Gospodine premijeru i drugi političari, ovo je Liga prvaka! Mi učitelji smo Liga prvaka, na nama stoji ovo društvo, u nas trebate ulagati, nama trebate pomagati, nad nama trebate skrbiti, nad živim ljudima, a ne na nekim 'fake' tabletima iz Kine koji nakon mjesec dana više ne rade", istaknuo je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz vodeće sindikalce.

/ dt

Veliki prosvjed djelatnika u školstvu održao se u ponedjeljak na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Deseci tisuća prosvjetnih radnika pod geslom “Hrvatska mora bolje” zahtijevali su da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto.

Štrajkamo radi nepravde koju godinama trpimo, zato što nam se guši stvaralački duh, zato što nas se guši birokracijom

“Ovo je zemlja hrabrih učitelja, hrabrih radnika, hrabrih studenata, hrabrih učenika, hrabrih ljudi. Ovo danas ovdje je naš krik za pravdu, za bolju Hrvatsku, za zemlju s manje beskućnika, koja će se više boriti za siromašne, za radnike koji će dobivati poštenu plaću. I onda nas neki pitaju zašto štrajkamo? Štrajkamo radi nepravde koju godinama trpimo, zato što nam se guši stvaralački duh, zato što nas se guši birokracijom”, rekao je vjeroučitelj Miletić. Naglasio je da se prosvjetari bore za bolje društvo, za bolju Hrvatsku u kojoj će se htjeti nastaviti živjeti.

“Premijer je nedavno rekao kako je okupio Ligu prvaka na jednom političkom skupu. Gospodine premijeru i drugi političari, ovo je Liga prvaka! Mi učitelji smo Liga prvaka, na nama stoji ovo društvo, u nas trebate ulagati, nama trebate pomagati, nad nama trebate skrbiti, nad živim ljudima, a ne na nekim fake tabletima iz Kine koji nakon mjesec dana više ne rade, koje izbacuju iz francuskog školskog sustava”, istaknuo je vjeroučitelj Miletić.

Marin Miletić / Foto: Ivica Blažević

Nemate pojma što znači skrivečki davati djetetu pecivo jer znaš da je gladno došlo u školu, a sram ga je pred razredom

Miletićev govor u vodećim su hrvatskim medijima već proglasili najdojmljivijim govorom prosvjeda. Korisnici društvenih mreža kao zanimljivost ističu činjenicu da su se u cjelokupnom tijeku događaja vezanih za prosvjed posebno istaknule riječi dvojice vjeroučitelja. Podsjetimo, javnost je nedavno ostala dirnuta riječima vjeroučitelja Ivana Pokupca koji je na svom Facebook profilu između ostalog napisao: “Meni osobno nije do tih 300-njak kuna, niti će me to spasiti, niti ću bez toga propasti. (…) Ali, molim vas, nemojte se bahatiti. Jer nemate pojma što znači uzvraćati zagrljaje prvašićima koji su ih željni jer je tata u Njemačkoj, Austriji, Irskoj… I nedostaje. Nemate pojma što znači predavati o Majčinom danu, a dijete u razredu majke više nema zbog karcinoma. Nemate pojma što znači skrivečki davati djetetu pecivo jer znaš da je gladno došlo u školu, a sram ga je pred razredom.”

Marin Miletić / Foto: Marin Škarica , Ivan Pokupec / Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dodajmo ovome da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u petak pozvao na molitvu za djecu koja “su najveća i prevelika žrtva štrajka prosvjetnih djelatnika koji je u tijeku”.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja