Budi dio naše mreže

700. obljetnica Bratovštine sv. Ivana Krstitelja – Vrbničkih kapara proslavljena je svečanim misnim slavljem koju je predvodio zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku u nedjelju, 29. listopada. Slavlje je počelo okupljanjem ispred crkve sv. Ivana Krstitelja i procesijom prema župnoj crkvi.

/ mp/IKA

Vjernike je na misnom slavlju kao domaćin pozdravio krčki biskup Ivica Petanjak koji je istaknuo da je ovakav jubilej velik i rijedak. „Kapari postoje i djeluju u ovome mjestu u neprekinutom nizu kroz punih 7 stoljeća, a u povijesti su imali značajnu i zapaženu socijalno karitativnu službu koja se danas najviše očituje kod sprovoda i ispraćaja pokojnika, kao i u molitvama koje svakodnevno mole kroz tjedan dana nakon sprovoda pokojnika”, istaknuo je biskup Petanjak. 

Vrbnički sin, kardinal Josip Bozanić, u propovijedi se prisjetio 1973. godine kada se kao student teologije u Rijeci s ostalim vrbničkim bogoslovima i mladima Vrbnika uključio u odvijanje i pripremu 650. obljetnice kapara. „Danas rado obnavljam spomen na ta događanja, susrete i iskustvo mladenačke oduševljenosti i ponosa na našu drevnu baštinu i silnu želju da i mi, članovi tadašnje generacije, damo doprinos životu, rastu i napretku Vrbnika”, rekao je kardinal Bozanić. Istaknuo je da, koliko je poznato, uz Bratovštinu sv. Ivana Krstitelja, djeluje samo još jedna starija, Bratovština Svih svetih i dobre smrti u Korčuli, a koja je osnovana 1301. godine.

Kardinal Josip Bozanić

Tijekom povijesti Vrbnik je imao više bratovština, ali je Bratovština sv. Ivana Krstitelja bila najveća i najjača, i po broju članova, ali i po broju pokretne i nepokretne imovine ubrajala se među najbogatije.

„Tijekom povijesti Vrbnik je imao više bratovština, ali je Bratovština sv. Ivana Krstitelja bila najveća i najjača, i po broju članova, ali i po broju pokretne i nepokretne imovine ubrajala se među najbogatije”, istaknuo je kardinal Bozanić. „Ugledna Bratovština sv. Ivana imala je veliki utjecaj na crkveni, društveni, kulturni i sveukupni život Vrbnika, a posebno se isticala u promicanju vjerskoga života, raznih oblika pobožnosti i u kršćanskoj dobrotvornosti. Imala je jaki socijalni karakter, osjećaj za Caritas te brigu za siromašne što se očitovalo i podizanjem hospicija, ubožnica”, rekao je kardinal Bozanić i naglasio da je Bratovština opstala kroz sva ova stoljeća usprkos brojnim izazovima, čak i 1807. godine kada je francuski car Napoleon ukinuo brojne bratovštine.

„Dok u svjetlu navještene Božje riječi razmišljamo o značenju i važnosti ove visoke obljetnice postavlja nam se pitanje: ‘Što je ono najvažnije što moram činiti u životu, što je ono ključno u mom životu?’ ili pitanje postavljeno Isusu: ‘Koja je zapovijed najveća u Zakonu?’ rekao je propovjednik i podijelio iskustvo iz svog svećeničkog iskustva sakramenta bolesničkog pomazanja i ispovijedi i susreta s osobom koja gleda smrti u oči. „Pitanja o tome što trebamo činiti u životu mogu se sažeti u ovim pitanjima: ‘Jesam li bio dobar otac, dobra majka, jesam li bio dobar prema ljudima? Ostavljam li dobar trag među onima koji me poznaju, koji su mi blizu?’ Ili drugim riječima, želiš li biti dobar prema Bogu, okreni se oko sebe i budi dobar prema čovjeku. Želiš li naći Boga, idi putem čovječnosti, želiš li naći čovjeka, idi Božjim putem”, naglasio je kardinal Bozanić i još jednom zahvalio kaparima na svjedočanstvu njihova života i djelovanja te potaknuo vjernike na molitvu za sadašnje i buduće kapare, ali i za nova duhovna zvanja te duhovnu obnovu čitavoga naroda.

Tijekom misnog slavlja članovi Bratovštine sv. Ivana Krstitelja dali su obećanje pred okupljenim vjernicima kako će nastaviti 700-godišnju časnu tradiciju svojih predaka i vjerno služiti Bogu, sudjelovati u bogoslužju, stvarati zajedništvo među sobom, a posebice služiti ljudima u vrlo osjetljivim trenucima kad se rastavljaju od svojih najbližih na sprovodima.

Tijekom misnog slavlja članovi Bratovštine sv. Ivana Krstitelja dali su obećanje pred okupljenim vjernicima kako će nastaviti 700-godišnju časnu tradiciju svojih predaka i vjerno služiti Bogu, sudjelovati u bogoslužju, stvarati zajedništvo među sobom, a posebice služiti ljudima u vrlo osjetljivim trenucima kad se rastavljaju od svojih najbližih na sprovodima. Obećali su i kako će nastojati da njihova vjera raste iz dana u dan kako bi svojim životom drugima pružali istinsko svjedočanstvo vjere i zajedništva, te da će nastojati svoj duh i djelovanje prenijeti i na mlađe naraštaje u ovim vremenima. Kaparima je kardinal Bozanić uručio i spomen-medalje sv. Josipa nastale povodom 25. obljetnice njegove nadbiskupske službe.

Proslava 700. obljetnice Bratovštine sv. Ivana Krstitelja odvijala se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, te se okupljenim vjernicima obratio i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković koji je rekao da u vrbničkoj crkvi osjeća snažnu duhovnost koja je u ovim izazovnim i teškim vremenima posebno značajna. „Živimo u vremenu kada stvari brojimo u sekundama i minutama, a 700 godina je gotovo vječnost. Oni koji pronose vrijednosti Bratovštine sv. Ivana Krstitelja zaslužuju naše veliko poštovanje i divljenje za ono što čine. Pokazali su svojim radom kako se čuvaju vjera, tradicija, identitet našeg naroda, bave se i socijalno – karitativnom djelatnošću, brinu se o onima kojima je briga najpotrebnija, a to bi trebao biti smisao života i svakoga od nas – brinuti o drugima, ljubiti Boga i ljubiti bližnjega”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Podsjetimo, proslava 700. obljetnice vrbničkih kapara započela je prigodnom akademijom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku, a o kojoj možete više pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja