Budi dio naše mreže

Ovih dana, nakon dugo vremena, zbog daljnjih radova na obnovi pogled na prednji dio katedrale ne zaklanjaju skele. Samim time pogledu su nam se otkrili i kipovi svetaca kojima je ukrašeno pročelje katedrale i kojima se čovjek rado utječe u zagovor ili moli za pomoć kada je pritisnut kojom nevoljom ili životnom poteškoćom. Prigodan tekst pripremio je vlč. Tomislav Hačko.

/ im

Kratka povijest obnove Zagrebačke katedrale

Prvi radovi na obnovi Zagrebačke katedrale započeli su još 1937. godine, za vrijeme dok je zagrebački nadbiskup bio kardinal Alojzije Stepinac. Tada su radovi započeti na obnovi južnog zvonika i trajali su do 1941. kada ih prekida Drugi svjetski rat.


Radovi na obnovi nastavljeni su 1967. godine obnovom gotičke dekoracije na sjevernom zvoniku, a na poseban način radovi su se intenzivirali nakon 1974. godine. Tako se od 1974. do 1980. obnavljalo krovište katedrale (dotrajali glazirani crijep privremeno je zamijenjen bakrenim pokrovom), od 1981. do 1986. pristupilo se obnovi unutrašnjosti katedrale, a 1990. započelo se s vanjskom obnovom koja traje sve do naših dana. Ta obnova se nastavlja budući da je Zagrebačka katedrala pretrpjela znatna oštećenja u potresima koji su pogodili grad Zagreb i okolicu u ožujku i prosincu 2020. godine.


Ovih dana, nakon dugog proteka vremena, zbog daljnjih radova na obnovi pogled na prednji dio katedrale ne zaklanjaju skele.

Sveci – naši i čuvari Katedrale

Samim time pogledu su nam se otkrili i kipovi svetaca kojima je ukrašeno pročelje katedrale i kojima se čovjek rado utječe u zagovor ili moli za pomoć kada je pritisnut kojom nevoljom ili životnom poteškoćom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja