Budi dio naše mreže

Ključna riječ: katedrala

Evo koja je razlika između crkve, katedrale i bazilike

Svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi gvardijana samostana sv. Jeronima u Slanom fra Stipan Klarić pojasnio razliku između crkve, katedrale i bazilike. U nastavku pročitajte njegovo pojašnjenje.

Pulska katedrala ugostila koncert Alana Hržice

Alan Hržica s gostima je u subotu, 6. svibnja u pulskoj katedrali Uznesenja BDM održao koncert za vjernike koji su, iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije, ispunili katedralu.

DON IVO ĐANOVIĆ Kad su Stepinčevi posmrtni ostaci stigli u Zagreb narod je klicao: "Evo sveca mučenika!"

Povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca donosimo razgovor s don Ivom Đanovićem, jednim od četiriju bogoslova koji su imali čast i odgovornost zvonjavom zvona na zagrebačkoj katedrali objaviti hrvatskom narodu i cijelom svijetu da je preminuo zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac. U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu istaknuo je: "U tom trenutku osjećao sam se kako se osjećao cijeli hrvatski narod, kako se osjeća prilikom smrti voljene osobe, a kardinal Stepinac bio je ne samo voljena već najvoljenija osoba u Hrvatskoj."

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana, nakon dugo vremena, zbog daljnjih radova na obnovi pogled na prednji dio katedrale ne zaklanjaju skele. Samim time pogledu su nam se otkrili i kipovi svetaca kojima je ukrašeno pročelje katedrale i kojima se čovjek rado utječe u zagovor ili moli za pomoć kada je pritisnut kojom nevoljom ili životnom poteškoćom. Prigodan tekst pripremio je vlč. Tomislav Hačko.

Upoznajte riznicu zagrebačke katedrale Marijina Uznesenja

Riznica Zagrebačke katedrale kao Specijalni crkveni muzej osnovana je osnivanjem Zagrebačke nad/biskupije 1092.-1094. godine. Od početka Riznica je bila smještena u Katedralnoj sakristiji sve do 1870. godine jer su njezine dragocjenosti sastavni dijelovi liturgijskih obreda. Štoviše, ona je jezgra i temelj današnjeg Zagreba i važna ustanova iz koje su se razvile i u njoj započele svojim radom sve današnje društvene, prosvjetne i kulturne ustanove.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja