Budi dio naše mreže

Križ i jabuka s vrha zvonika crkve Svete Trojice uklonjeni su u utorak, 2. ožujka, kao posljedica potresa koji su prošle godine pogodili i karlovačko područje. Prilikom skidanja križa pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine. Još nije poznato što skriva pergamena stara više od dva stoljeća.

/ im

Zvonik crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu doživio je značajnu promjenu. Poznati “Karlovački maneken” ostao je bez križa i jabuke koji su njegov vrh krasili nepunih 227 godina.  Njihovo skidanje provelo se posebnom dizalicom težine 60 tona, a nosivosti 180 tona.

Foto: Josip Ninković

Nadali smo da ćemo pronaći zapis što se i dogodilo i nadamo se da ćemo u njemu naći podatke kada je i tko je ovo gradio

Gvardijan fra Kruno Albert potvrdio je da je tijekom skidanja kiža i jabuke u jabuci pronađena metalna kapsula. “Kada smo razrezali metalnu kapsulu unutar nje pronašli smo staklenu kapuslu u kojoj se nalazi pergamena.  Ne znamo što piše na toj pergameni. Sve to je pod konzervatorskim posmatrama. Sigurno ćemo javnost o tome obavijestiti. Sve nas zanima što unutra piše. Križ jabuka će biti pohranja u atrij našega samostana”, rekao je.

Foto: Josip Ninković

Foto: Josip Ninković

Za javne medije fra Kruno Albert posvjedočio je da je uočio na vrhu križa meteorološku napravu po kojoj se križ okretao, zajedno s mehanizmom barometra u jabuci ispod križa, i to tako da je križ bio poravnat usporedno s Radićevom ulicom kad je bilo sunčano, a za kišnog vremena okomit na nju.

Foto: Josip Ninković

Pročelnica konzervatorskog odjela grada Karlovca Sonja Kočevar istaknula je da im je prije svega bilo važno da sve prođe bez problema te da nitko i ništa ne nastrada.

“Mislim da je sve jako dobro odrađeno. Nadali smo da ćemo pronaći zapis što se i dogodilo i nadamo se da ćemo u njemu naći podatke kada je i tko je ovo gradio. Trebali bi pronaći podatke od Josipa Stillera graditelja zvonika. On je radio na proširenju crkve i nadogradnji tornja u onom smislu kakav je danas skinut. Stupit ćemo u kontkat s Hrvatskim restauratorskim zavodom kako bismo došli do konkretnih podataka. To ćemo onda sve javno objaviti i obilježiti”, rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu.

Foto: Josip Ninković

Sonja Kočevar rekla je: “Pronalazak nije neobičan jer je bio običaj da se pri gradnji crkava u lukovice stavljaju dokumenti, što se čini i danas – u lukovice crkava koje se obnavljaju, u stare gradove te temelje novih zgrada. Vjerujem da će se povijesni križ s crkve Presvetog Trojstva moći obnoviti i vratiti nakon obnove njezina zvonika”. Podsjetila je da sakralnih objekata u Karlovačkoj županiji ima oštećeno negdje preko 40.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja