Budi dio naše mreže

"Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu", zapisao je samostanski i župni vikar župe Presvetog Trojstva u Karlovcu, fra Mate Bašić.

/ fe

Zvonik crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu u utorak će doživjeti značajnu promjenu. Poznati “Karlovački maneken” ostaje bez križa i jabuke koji su njegov vrh krasili nepunih 227 godina.  Njihovo skidanje provest će se posebnom dizalicom težine 60 tona, a nosivosti 180 tona. Ova radnja posljedica je potresa koji su prošle godine pogodili i karlovačko područje. Franjevci preporučaju akciju u molitvu svih župljana, ali i dobrih vjernika diljem zemlje te svetaca: Majke Božje Loretske, sv. Josipa, sv. Antuna, sv. Franje i sv. Klare, i bl. Alojzija Stepinca.

Pogledajte video koji je nastao kako bi simbol i ponos grada Karlovca ostao u sjećanju sviju. U nadi da će obnovljen biti još i ljepši.

Kratak pregled povijesti karlovačkog znaka Krista na župnoj Facebook stranici objavio je fra Mate koji ondje vrši službu samostanskog i župnog vikara.

“Još 14. srpnja 1792. Josip Stiller započeo je radove na zvoniku sv. Trojice. Zvonik se tada podizao za 10 metara i radila se nova kupola, križ i jabuka. Toranj je završen 31. ožujka 1794.. Nakon toga je 9. srpnja 1794. majstor Georg Horweld postavio bakrenu jabuku i željezni križ. Prema originalnom zapisu iz samostanske kronike, nakon što se križ postavio, zaorio se Karlovcem Te Deum – Tebe Boga hvalimo. Zvonik je potpuno završen u srpnju 1975. kada je kupola prekrita bakrenim pločama, koje su ukrašene pločicama pozlaćenim u vatri. Godine 1859. je kupola prekrivena novim bakrom, a jabuka i križ su pozlaćeni i postavljen je gromobran. Sada 2021. godine, 2. ožujka taj križ i jabuka, zbog svih mogućih oštećenja i dotrajalosti treba skinuti. Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja